”Man vill väl och tror oftast att man vet bäst”

Britt, 57, om hur hon lyckades få en bra relation med svärdottern.

RELATIONER

Går du in med egen nyckel och stryker svärdotterns underkläder? Eller har du av någon anledning backat så långt att barnbarnen inte längre ser dig? Att navigera i förhållandet med svärdottern är inte det lättaste.

– Det gäller att våga vara rak utan att bli klumpig. Ibland vill man ju bara bita av sig tungan, säger Britt Berggren, 57.

Britt minns mycket väl första gången hon mötte Emma.

– Det var Emma som öppnade dörren hemma hos Fredrik.

Hon höll på att laga mat – fisksoppa med aioli. Jag blev själaglad för Fredriks skull. Vilken tjej han hittat! Samtidigt som hon tog egna initiativ var hon så avspänd.

Ingen spikrak väg

Emma, 32, minns också den där dagen för två och ett halvt år sedan.

– Jag kan berätta att jag var så nervös att jag hade ont i magen, säger Emma.

Sedan den dagen har Emma och Fredrik flyttat ihop, gift sig, köpt hus och fått barn. När Emma och Britt talar om varandra är det med värme, de poängterar båda två hur mycket de tycker om och respekterar varandra. Men vägen hit inte varit spikrak. Under bröllopsförberedelserna gick åsikterna isär.

– Emma hade frågat om jag ville hjälpa till med bröllopet och jag ville ju att det skulle bli den mest fantastiska dagen i deras liv. Och det är väl där man gör fel – man vill väl och tror man vet bäst. Till exempel hade vi olika åsikter om dukningen och om baren.

Relationen har fördjupats

När bröllopet var över frågade Britt om Emma och Fredrik var nöjda med hur hon hjälpt till.

– Kanske ville Emma vara diplomatisk, men hon sa att allt varit ok. Jag ångrar att jag pratade mest med Fredrik om det här. Fredrik riskerar ju att hamna mellan mig och Emma.

Sedan lille Leo föddes för sju månader sedan har Britts och Emmas relation fördjupats. Britt tog lärdom av det som hände på bröllopet och försöker bli bättre på att kommunicera direkt med Emma i stället för att gå via Fredrik.

– Jag vill verkligen att Britt ska vara en del av Leos liv. Och visst kan vi ha olika åsikter om hans kläder eller mat ibland, men så länge som Britt inte kritiserar så har jag inga problem med det, säger Emma.

FAKTA

Britts tips:

* Se inte din svärdotter som en rival som tagit din son.

* Visa respekt. l Prata direkt med henne och inte via sonen.

* Bli inte en curlingsvärmor. Låt dem göra sina egna misstag, men finns där om de behöver dig.

* Var försiktig med direkta råd. Det är lätt att ha åsikter när man har livserfarenhet. Linda in råden lite snyggt, om du måste säga något. Lägg fram dem som en oskyldig fråga.

Emmas tips:

* Skapa en egen relation med svärmor. Umgås bara ni två, och sluta se på henne bara som mamma till den du lever med.

* Funderar du någon gång på om du duger åt sonen? Släpp genast den tanken! Våga ta plats.

* Släpp in svärmor i ert liv. Men var samtidigt tydlig med gränserna. Kanske är det helt ok att hon har nyckel hem till er, men inte att hon för den skull byter gardiner när ni inte är hemma.

* Om du har stora problem med henne: tänk på att någonstans därinne är svärmor en bra människa eftersom hon uppfostrat den du är förälskad i.