”Jag är snygg och rik... typ”

Så förskönar vi oss själva på dejtingsajterna

Foto: colourbox
RELATIONER

På chatten låter han som drömprinsen.

Men när ni väl träffas är han bara ännu en groda.

Uppgifter om personliga egenskaper är en av de saker man förskönar på dejtingsajter på nätet, visar en studie.

Att leta efter kärleken på nätet kan både vara roligt och spännande.

Men nätdejting kan också innebära stora besvikelser.

Ibland visar det sig att personen du får kontakt inte alls är den han eller hon har utgett sig för att vara.

Förskönar sig själva

I en studie publicerad i tidskriften Journal of Social and Personal Relationships har forskare undersökt hur olika grupper förskönar uppgifter om sig själv på nätdejtingsajter.

Undersökningen har utgått från sju kategorier: Personliga tillgångar, mål med relationer, intressen, personliga egenskaper, gamla relationer, ålder och vikt.

Studien visar att kvinnor är mer benägna att försköna uppgifter om sin vikt.

För det andra könet är det istället vanligare att komma med osanna upplysningar om personliga tillgångar, relationsmål, intressen och personliga egenskaper.

”Man vill öka sina chanser”

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz säger att förklaringen till att forskningsresultaten skiljer sig mellan män och kvinnor är att vi rent psykobiologiskt delvis tänker och fungerar på olika sätt.

– Att man sedan överhuvudtaget ljuger på dejtingsajter är för att man vill framstå som så attraktiv så möjligt och på så sätt öka chansen att få kontakt med andra, säger Eva Rusz.

Hon tror att många kanske tar risken att försköna uppgifter om sig själva för att de har en förhoppning om att det efter ett tag inte spelar någon roll vad de sa från början.

”Se upp med bilderna”

Eva Rusz tips till dem som dejtar på nätet är att vara ärlig, försöka beskriva sin personlighet och inte överdriva eller underskatta sig själv.

– Samtidigt ska man se upp för att använda gamla eller fula bilder. Det kanske inte är så bra att skreva med benen som man och säga sig vilja möta en kvinna för seriösa dejter, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM