Se upp! Facebook kan stjäla din man

Mötesplatsen gör det lättare att vara otrogen

RELATIONER

Facebook har gjort det lättare att vara otrogen.

Enligt en engelsk undersökning kraschar var femte förhållande på grund av den superpopulära mötesplatsen på internet.

– Tillgängligheten till de privata kontakterna kan nog vara lite lömsk, säger familjeterapeut Tommy Waad. Text: Johan Gunnarsson

Facebook har seglat upp som en av världens mest populära mötesplatser på nätet med över 350 miljoner medlemmar. Möjligheten att leta upp gamla bekanta och hålla kontakt med sina vänner lockar många till tangentbordet.

Men i allt det positivas kölvatten följer dyster verklighet. Enligt en rapport från universitetet i Ontario, Kanada, orsakar Facebook svartsjuka.

I en studie uppgav så många som var femte deltagare att de på grund av Facebook ägnade mer tid åt att hålla koll på sin partner jämfört med hur de annars skulle använt sin tid. Och hela tio procent hävdade att de hade uppenbara problem med att begränsa till spioneri.

Var femte förhållande kraschar

Men en engelsk undersökning ger dem vatten på sin kvarn: var femte förhållande kraschar på grund av Facebook.

– Facebook har många bra delar, men tillgängligheten till de privata kontakterna man kan ha på Facebook kan nog vara lite lömsk. Men det gäller förstås

inte alla människor, de flesta håller sig inom ramarna. Jag tror att grundproblemet ligger i att många inte tar sin relation på allvar, säger Tommy Waad.

Han menar att otrohet i allmänhet beror på ett känslomässigt behov som inte uppfylls. Har man bra och djupa samtal i relationen finns det inget utrymme för otrohet. Men om det är dåligt i relationen erbjuder Facebook en lättillgänglig kontaktyta för att träffa någon annan.

Boven i dramat

Och i takt med att allt fler människor ansluter sig och blir medlemmar blir kontaktytan allt större, vilket skulle kunna förklara en trend att Facebook allt oftare pekas ut som boven i dramat.

Tommy Waad jämför med en annan yta – arbetsplatsen. Det kan börja med lunch med någon, fortsätter med fika. Man pratar mer och mer och om det finns en distans i relationen på hemmaplan är det som att man öppnar en dörr och tillåter att samtalen blir mer privata.

– En varningssignal är om du har ett samtal med någon om något som din partner skulle tycka illa om, säger han.

Särskilt om denne någon är en person du nyligen träffat eller återupptagit kontakten med.

Inte beskylla mötesplatsen

Tommy Waad menar det som i huvudsak skiljer arbetsplatsen från Facebook som kontaktyta är att den senare bryter ett mönster.

– Vi rör oss i cirklar mellan där vi bor och arbetar, och även om vi bor i samma stad är det inte säkert att vi träffas. Om man vill kan man då öka kontaktytan med Facebook.

Men han vill för den skull inte beskylla mötesplatsen för ett kraschat förhållande.

– Nej, risken hade nog varit lika stor ändå.

FAKTA

2 miljoner svenskar

* Facebook grundades 2004 för att skapa en möjlighet för amerikanska studenter att hålla kontakten även efter universitetstiden.

* Men Facebook spreds som en löpeld och på bara ett par år hade mötesplatsen växt från ingenting till en av världens tio största webbplatser.

* Enligt uppgift har Facebook i dag över 350 miljoner medlemmar, varav drygt 2 miljoner i Sverige.

Källor: Nationalencyklopedin, Wikipedia

ARTIKELN HANDLAR OM