Nu vill männen ha äldre kvinnor

Var fjärde svensk man föredrar kvinnor mitt i livet

Foto: ABC
EN COUGAR – OCH HENNES BYTE. Courtney Cox raggar unga killar i tv-serien ”Cougar town”.
RELATIONER

Skrattrynkor, karaktärsfasta drag och målmedveten blick.

Det är vad männen vill ha.

Nu är det bevisat — var fjärde svensk man föredrar kvinnor mitt i livet (eller ska vi kalla dem ”cougars”?).

Mjau. Nu vecklar de mogna kvinnorna ut svansen. Och pojkarna står i bushen med kikarna.

”Cougar” (översatt till ”puma”) har blivit ett begrepp. En kvinna över 40-årsstrecket som lever med en runt åtta år yngre man. Eller, i singelversionen, som helst raggar i en vitalare generationsliga.

Flocken av ”självständiga, sofistikerade, åtråvärda och sexiga kvinnor ­– som vet exakt vad de vill ha” (enligt Valerie Gibsons beskrivning, författare till ”Cougar: a guide for older women dating younger men”) – har dessutom blivit ett ämne för tv-underhållning.

I tv-serien ”Cougar town” är Courtney Cox på jakt efter yngre killar, en utbildning i hur man får en yngling på kroken var handlingen i den amerikanska realityserien ”Camp cougar” och från Kaliforniens hamn flyter fullbokade ”Cougar-kryssningar” för singlar.

Är verkligen 40 det nya 20?

Enligt en undersökning framtagen av Kanal 5 och TNS-SIFO tycker 25 procent av de svenska männen att kvinnor i åldrarna 36–55 år är mest attraktiva.

– Jag tror att det finns en annan nyfikenhet hos yngre män i dag. Kvinnor som är starka, självständiga, framgångsrika har högt attraktionsvärde. Män blir inte så rädd för den typen kvinnor som man kanske blev för ett antal decennier sen. Det har blivit mer accepterat att kvinnor tar för sig, de traditionella könsrollerna har förändrats, säger Linn Heed, sexolog och psykolog.

Möjligen är det ytterligare en länk i vår tids ungdomsdyrkan. En yngre partner kan signalera livskraft. Och generera, eller rent av stressa fram, ett nytt piggt leverne.

– Lever man med en yngre partner kan det sätta ribban för att hålla sig mer vital, att man blir mer aktiv och anstränger sig mer för att matcha sin partner.

En annan vinst kan finnas i samlivet. Om kvinnans sexuella höjdpunkt generellt är vid 40, och mannens i 20-årsåldern, är det såklart en bra matchning ur just det perspektivet, tror Linn Heed.

– Och i en kärleksrelation, att vara yngre och ta del av en annan människas erfarenheter, är en otrolig gåva. Att dela erfarenheter och använda dem på klokt sätt för att se till att relationen berikas.

Skillnader i uppväxt, referensramar och kunskaper kan göra relationen fylligare, men visst finns det två sidor av myntet.

– Vad som naturligtvis kan bli en svår fråga är om han vill skapa barn först om några år och hon passerat sin fertila ålder. Även om det finns hjälpmedel i dag, som provrörsbefruktning och inseminering, är det biologiskt lättare för en man än en kvinna att skaffa barn senare i livet.

”Gubbsjuka” har en negativ innebörd. ”Cougar” betyder puma. Snarare något sexigt, starkt, positivt. Varför är det en skillnad tror du?

– Begreppet gubbsjuka har funnits i många år, men cougar är nytt. Kanske avspeglar det den sexuella tolerans som finns i samhället i dag. Det finns en annan öppenhet kring relationer generellt, att de kan se väldigt olika ut. Ålder som en gräns för vad som är möjligt eller omöjligt har luckrats upp, säger Linn Heed.

FAKTA

Vi är lyckliga med yngre män!

Radiorösten Malin Berghagen, 43, och Martin Boman, 30.

Skådespelerskan Claudia Galli, 31, och Christopher Taylor, 22.

Sångerskan Jessica Andersson, 36, och Niklas Fermfelt, 26.

Programledaren Renée Nyberg, 43, och David Hellenius, 36.

Fotbollsfrun Helena Seger, 39, och Zlatan Ibrahimovic, 28.

Hollywoodfrun Suzanne Saperstein, 49, och Christopher Roselli, 34.

Programledaren Tilde de Paula, 37, och Thomas Eby, 29.