”Han lämnade inte ens en lapp”

Marias pojkvän lämnade henne – när hon låg på BB

Foto: THINKSTOCK
”HELT FÖRSTÖRD” Maria råkade ut för det oförlåtliga. Hon låg på BB med sin nyfödda bebis och väntade på sin pojkvän Terry – som aldrig kom. Han hade åkt hem till England igen. ”Det kändes jättehemskt. Jag blev helt förstörd”, säger Maria.
RELATIONER

Lyckan över sin nyfödda dotter grumlades av pojkvännens svek.

Maria blev dumpad – på BB.

– Det kändes jättehemskt. Jag blev helt förstörd, säger hon.

Vi kan kalla honom Terry.

Maria träffade honom när hon bodde i England. Tycke uppstod och det dröjde inte länge innan hon var gravid. De funderade på hur de skulle göra, men bestämde sig för att behålla barnet.

Maria flyttade snart tillbaka till Sverige. Terry, som pluggade, flög på besök så ofta han kunde, ibland varje helg. Men så här i efterhand tänker Maria att han ”blev lite konstig” med tiden.

– Han verkade nästan lite rädd. Kanske hade han ångrat sig, men han sa att han skulle ställa upp, säger hon.

Tanken var att Terry skulle flytta till Sverige permanent så fort han var färdig med studierna.

Åkte hem för att vila

En sommardag för några år sedan var det dags. Maria och Terry åker till förlossningen.

Den senaste tiden har han varit hos henne hela tiden och när deras dotter föds är han ett stort stöd och finns hela tiden vid Marias sida. Lite senare, när hon har flyttats över till BB åker Terry hem för att vila.

Han ska bara sova några timmar och sedan komma tillbaka.

Men hans ”hej då” är det sista hon hör av honom.

Terry har inga planer på att komma tillbaka. Han lägger nycklarna till lägenheten i brevinkastet hemma hos Maria och sticker. För gott.

Fick ingen förklaring

– När min mamma kom på besök på BB dagen efter bad jag henne åka och kolla var han var. Han hade sagt att han skulle komma tillbaka, men jag väntade och han dök inte upp.

– Jag förstod att han hade stuckit när mamma berättade att hon hade hittat nycklarna innanför dörren. Det kändes jättehemskt. Jag blev helt förstörd.

Maria fick ingen förklaring. Ingenting.

– Det var fruktansvärt. Jag tror inte ens att han lämnade en lapp.

När hon kom hem från BB ringde hon till England och fick till slut tag på Terrys pappa, men han ville inte lägga sig i. Det var inte hans sak, menade han.

”Man beter sig inte så”

Först långt senare fick Maria ett brev från Terry. Det innehöll ingen förklaring, men han nämnde något om att det var bättre att han stack tidigt i stället för senare.

Sedan dess har de haft sporadisk kontakt via mejl. Maria har gått vidare och träffat en ny kille och de har en son tillsammans. Sambon har blivit som en pappa även för hennes dotter och de har pratat om adoption.

Maria berättar att hon en gång skrev till Terry och frågade hur han kunde leva med sig själv efter det stora sveket, efter det han gjorde.

– Han ville inte höra det och det kan man väl förstå. Man beter sig inte så.

Fotnot: Maria heter egentligen något annat.

FAKTA

Relationsexperten: Prata med din partner öga mot öga

Pling!

”Du har ett nytt meddelande”.

Kvinnan öppnade sms:et från sin älskade – och fick en kalldusch.

Den 42-årige mannen hon var tillsammans med gjorde slut. Rakt av.

– Personligen tycker jag det är schysstare att överlämna budskapet live, säger relationsexperten Eva Rusz.

Uppenbarligen hade mannen tröttnat på sin kära efter ett knappt år.

Budskapet löd: ”Jag har skaffat en ungbäver på knappt 30. Du är gammal och ful”.

Det var bare ett enkelt sms – och vips var förhållandet över.

En annan kvinna vinkade av sin kille sedan ett par år då han skulle iväg på en skidresa. På semestern ett par dagar senare gjorde han slut. Han skrev att han inte pallade med förhållandet och bad kvinnan flytta ut ur lägenheten innan han kom tillbaka. Men han hoppades att de fortfarande kunde vara vänner.

Det är de inte.

Enligt konstens alla regler bröt de båda männen mot all vett och alla etiketter kring hur man avslutar en relation på ett schysst sätt. Minimikravet – enligt till exempel Vårdguiden – är att man:

Pratar med sin partner öga mot öga.

Är ärlig utan att såra.

Bestämmer i förväg om man vill ha fortsatt kontakt eller inte.

Mannen med ungbävern kan med lite god vilja förmodas ha följt regel nummer tre, men i övrigt misslyckades både han och semester-i-alperna-mannen med att bryta upp i god ton.

Men Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz har en något mer förlåtande inställning.

– Sms är ju numera ett kommunikationssätt där man kan kommunicera det mesta direkt. Personligen tycker jag det är schysstare att överlämna budskapet live, att ta tjuren vid hornen så att man kan ha rent mjöl i påsen ifall man stöter ihop igen senare, men vissa människor törs inte det och då kan ju ett sms vara deras räddning.

Hon tror att det distanserade sättet – via sms, mejl, Facebook eller msn – beror på rädsla.

– Att såra en annan människa kan kännas obehagligt. Man kan i stället ducka och försöka undkomma den dåliga känslan genom att skicka sms eller mejl. Det kan bero på att man är feg, men man kan också vara arg och tycka att den person man har varit ihop med inte förtjänar ett annat avpolleterande.

Oavsett tillvägagångssätt tycker hon att någon form av återkoppling är bra, både för det som varit bra och det som kanske inte har fungerat, och att man reder ut orsakerna till uppbrottet.

– Och man kan ju försöka säga ”tack i alla fall”, även om det kanske för många känns konstigt att tacka någon för att man delat en tid tillsammans.

Uppbrotten gav en besk eftersmak för de övergivna kvinnorna. Sannolikt är de inte så pigga på att träffa sina ex igen. Men Eva Rusz menar att ett dåligt avslut även kan få konsekvenser för den som gör slut.

– Man kan känna skuld efteråt, när ens starka inre känslor har lagt sig. Då kan man börja älta sitt eget fega eller rädda beteende och skämmas och kanske undvika att gå förbi personens hus eller liknande, för att slippa ett möte och se den andre i ögonen.

– Men framför allt tror jag att en del kan skämmas och den känslan är inte så positiv att bära. Jag tror att mänskligheten inom sig har en strävan efter balans i kropp och själ och att ha gjort slut på ett fegt, dumt sätt kan alltså ge upphov till andra, fega dumma beteenden.

Johan Gunnarsson