”Hennes barn föredrar mig framför sin riktiga pappa”

Eva Rusz och ni läsare ger råd i Relationsakuten

RELATIONER

Nej, styvpappan ska inte polisanmäla mannen som är far till sambons barn, tycker Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Han måste istället möta honom på en känslomässig nivå, säger hon och presenterar tre strategier.

Foto: colourbox

Drygt 47 000 barn under 18 år lever med skilda föräldrar enligt Statistiska Centralbyrån.

Starka känslor är dyker lätt upp när barnen fattar tycke för exets nya partner.

Eva Rusz funderar kring bakomliggande orsaker till pappans beteende mot Danne.

– Förmodligen beror hans ilskna agerande på att han känner sin roll som far hotad. Kanske är han avundsjuk på Dannes fina relation till hans barn? Kanhända är han rädd att bli utkonkurrerad?

Bäst att bemöta honom

Eva Rusz anser att oavsett vad som ligger bakom pappans ilskna utbrott på mejl och telefon, är bästa strategin att bemöta honom på ett lugnande, försäkrande sätt.

– Danne ska försöka förmedla känslor som är raka motsatsen mot vad pappan känner. Ilska, rädsla och oro möter han bäst med lugnande ord som: ”Du kommer alltid att vara deras biologiska pappa. Jag har inga avsikter att ta ifrån dig kärleken mellan dig och dina barn”.

Eva Rusz jämför sättet att tala till pappan med hur man bemöter ett litet barn.

– Man försöker att sätta sig in i dess känslor och undersöka vad barnet har för otillfredställda behov, säger hon.

Ytterligare två strategier

På samma sätt ska Danne försöka sätta sig in i pappans känslor och vad som kan få honom att känna sig lugnare, föreslår Eva Rusz.

Men det finns ytterligare två strategier för hur man kan välja att bemöta en person med pappans temperament, fortsätter hon.

– Det ena kallas för ”utsläckning” inom psykologin. Det innebär att man inte bryr sig om pappans vrede. I stället för att bemöta ilskan, blundar man för den och vägrar att låta sig triggas igång.

Den tredje strategin är att markera mycket tydligt att pappans sätt inte är okej.

– Om Danne väljer detta sätt ska han säga till pappan: ”Det var ett otrevligt mejl. Jag önskar att du inte använder den tonen.” Samtidigt bör han tillägga något lugnande som visar att han inte vill konkurrera ut barnens far, säger Eva Rusz.

FAKTA

Veckans dilemma:

Min sambo sedan ett år tillbaka har två barn. Mysiga ungar som bor hos oss varannan vecka. Det funkar verkligen kanonbra. Fast det är lite det som är problemet.

Båda barnen anförtror sig till mig och vi har en jättefin relation. Men nu har deras pappa börjat ringa och hota mig. Han skickar också mejl där han skriver att jag ska ”ge fan i hans ungar” och så vidare.

Han har ett hetsigt humör och även en dom på sig för misshandel av min sambo. När barnen berättar för honom hur mycket de gillar mig, blir han förmodligen svartsjuk.

Min sambo säger att hennes ex är knäpp, och det kan hon säkert ha rätt i. Men hur långt ska det få gå? Hur pass otäcka och konkreta måste hoten bli för att jag ska ta dem på allvar och göra något? Min fråga är: tycker du det är läge att polisanmäla barnens far?

Danne

ARTIKELN HANDLAR OM