Läsarna: Tack för kärleken!

Efter bröllopet – 20 procent har inspirerats till ett bättre kärleksliv

1 av 3 | Foto: Scanpix
Ur Daniels tal ”Älskade Victoria. Jag är så stolt över det vi har tillsammans. Jag är så lycklig att nu få vara din man…”
RELATIONER

Var du och din partner extra ömsinta mot varandra efter prinsessbröllopet?

Bli inte förvånad.

Kärlek smittar – även via tv-rutan.

Rörande, intimt, geniunt. De öppna känslorna mellan Daniel och Victoria fick svenska folket att dras med i en våg av ömhet. En våg som med stor sannolikhet lämnat avtryck i många hem. En läsare kommenterade efteråt på aftonbladet.se: ”Deras kärlek till varandra har gått rakt igenom tv-rutan – hela vår familj har värmts av deras lycka.”

I en läsarundersökning på aftonbladet.se anser 64 procent att parets relation är ett föredöme för andra. 20 procent menar att bröllopet inspirerat dem själva till ett bättre förhållande – och 15 procent tycker till och med att sexlivet fått sig en skjuts.

”De delar något djupare”

Hur är det möjligt? Enkelt uttryckt: Kärlek smittar. Även via ett direktsänt bröllop.

– Det är vitaliserande för alla. Men det kan förstås slå åt andra hållet också, om man själv lever i en dålig relation, säger Sven-Axel Månsson, professor vid Högskolan i Malmö.

Sexologen Malena Ivarsson är inne på samma spår:

– Många förhållanden har säkert blivit kärleksfullare efter bröllopet, säger hon.

– Jag har funderat en del på det där själv, just för att det syntes så tydligt hur långt de kommit i sin relation. Det delar inte bara den där förälskelsen, utan ett djupare skikt, där de verkligen bryr sig om varandras väl och ve.

Studier visar att känslor, såväl positiva som negativa, mycket lätt överförs mellan människor. En enda person kan påverka en hel grupp med sin sinnesstämning.

– Det är något man kan dra nytta av i parterapin. Om man själv mår bra, mår andra bra; leenden smittar av sig, skratt smittar av sig, säger Malena Ivarsson.

Kärleken är flyktig

Sven-Axel Månsson blir inte överraskad av att Victoria och Daniel ses som ett föredöme.

– Vi lever i en tid där kärleken är flyktig, där relationer ingås och upplöses allt oftare. Det finns forskning gjord av sociologer som visar detta, säger han.

Många unga har så kallade KK-relationer. Samtidigt beundrar de längre förhållanden.

– Daniel och Victorias relation kan uppfattas som hoppfull, stabil och trygg. Särskilt med tanke på alla de hinder de tvingats överkomma.

Har tvingats anpassa sig

Att kungafamiljen omgärdas av etikettsregler och gamla traditioner ökar människors respekt, tror han.

– Det är osamtida, men man ska inte undervärdera betydelsen av det. För många kan det kännas inspirerande – paret har tvingats anpassa sig till yttre omständigheter.

Han drar paralleller till ett annat omskrivet kändispar:

– Det är lite grann som med Angelina Jolie och Brad Pitt, som också är en av de här långa berättelserna vi gillar att följa.

För hindrens skull?

– Ja, men innerst inne tror jag de flesta hoppas att de ska lyckas till sist – och bli gamla och lyckliga tillsammans, säger Sven-Axel Månsson.

Undersökningen genomfördes på aftonbladet.se, 900 personer har röstat.

FAKTA

Så påverkas vi av andras känslor

Studier visar att känslor av lycka, omtänksamhet och givmildhet lätt sprids till omgivningen.

Vissa personer tros dock vara mer mottagliga för påverkan än andra, och vissa är mer effektiva som ”lobbyister”.

Visuella upplevelser kan också få oss att tända sexuellt, något som pornografin drar nytta av. Men effekten sitter inte i länge: upphetsningen varar max trettio minuter.

Andra kärlekar som berört oss

Foto: Pea Björklund

Charles och Diana. Fick 750 miljoner människor att bänka sig framför tv:n 1981.

Kungen och Silvias bröllop 1976. Fick tidningarna att sälja rekordupplagor dagen efter.

David och Victoria Beckham. Deras kärlek har blivit ett av världens mest kända varumärken.

Brad Pitt och Angelina Jolie. Fortfarande ihop, trots ideliga profetior om separation. Paret ger drygt 10 miljoner träffar på Google.

Läsarkommentarer dagen efter bröllopet

”Inte utan att tårarna rinner! Daniels suveräna kärlekstal till Victoria inför miljoner människor!”

Godmother

”Till Daniel och Victoria... Tack såååå mycket för att ni med sådan öppenhet lät oss komma så nääära er. Och må den enorma värme och ödmjukhet ni utstrålar mot det svenska folket reflekteras och stråla tillbaka mot er.”

Desertpete

”Daniel och Victoria är en inspirationskälla med sunda värderingar och äkta kärlek. En enkelhet med naturlig värme som man hoppas ska få finnas kvar även när vardagen så småningom kommer.”

Brellan

”Deras kärlek har gått rakt igenom tv-rutan och hela vår familj har värmts av deras lycka.”

Medelgammalmamma

”Det var ett sagobröllop fast alldeles på riktigt, och det spred magi över hela Sverige. Är fortfarande alldeles tagen efter denna helg. Känslan som var ute på gatorna i Stockholm var väldigt speciell, liksom ett kollektivt lyckorus över att vara svensk, man kände kärlek och gemenskap, en innerlig glädje. Grät flera gånger under bröllopsdagen, för denna gång överträffar verkligheten sagan!”

Zoega