”Släkt och vänner invaderar vårt lyxiga sommarparadis”

Clara känner sig utnyttjad – kan hon konfrontera kompisarna och familjen?

RELATIONER

Självklart har Clara rätt att inte bli tagen för given av andra, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Att kräva en motprestation från gästerna innebär inte att hon är ogin, säger hon.

Foto: colourbox

Tvärtom handlar det om att Clara liksom alla andra behöver få ro i själen under semestern, anser Eva Rusz.

En återhämtning som knappast går att förena med att ständigt passa upp släkt och bekanta som ”invaderar” lantstället i en strid ström av besök.

– Alla förväntar sig fest och uppassning, men detta är deras sommarställe. Det är Clara och hennes familj som ska vara där och vila upp sig. Självklart måste de kunna säga nej om det inte passar, säger Eva Rusz.

”De ska vara ett team”

Enligt Nordeas årliga semesterundersökning planerar 83 procent av svenskarna att semestra i Sverige i sommar. Den genomsnittliga semesterkassan är 16 000 kronor, vilket är två tusen mer än ifjol. Störst semesterkassa har stockholmarna med 18 800 kronor, enligt undersökningen.

Clara behöver ta ett allvarligt samtal med sin man.

– De ska vara ett team och ha samma ”utrikespolitik” gentemot släkt och vänner.

Eva Rusz föreslår att de skapar ett litet manus som båda håller sig till när någon vill komma på besök.

”Hon måste ingenting”

Dessutom bör Clara bli tydlig med sin egen gränssättning mot andra.

– Hon måste ingenting, säger Eva Rusz och förklarar:

– ”Måsten och borden” är typiska tankefel vi ofta gör automatiskt utan att fundera över varför. Att ifrågasätta sina ”måsten och borden” är första steget som kan leda till en inre förändring av de föreställningar man har om hur saker och ting bör vara.

Mat och dryck är dessutom dyrt att hålla andra med under en hel sommar, säger Eva Rusz. På Claras fråga ifall hon kan säga åt folk att ta med sig detta, svarar hon:

– Ett stort, rungande ja!

FAKTA

Veckans dilemma

För två år sedan köpte jag och min man ett lantställe för pengar jag ärvt efter en förmögen släkting. Ett underbart ställe vid havet i norra Stockholms skärgård.

Problemet är att varje sommar invaderar släktingar och bekanta oss med besök.

Förutom våra egna vänner, vill våra barn bjuda dit sina kompisar. Dessutom har sådana som vi inte haft kontakt med på många år börjat höra av sig och till och med komma på spontanbesök.

Snart orkar jag inte mer. Jag måste serva alla med mat och husrum. När en familj har åkt kommer nästa. Och alla förväntar sig fest och uppassning.

Min man tycker inte att det är lika illa som jag, men så slipper han stå för maten och se till att allt finns hemma stup i kvarten. Han förstår trots det att jag blir stressad, men tycker samtidigt att vi ska vara generösa eftersom vi nu äger detta vackra lantställe.

Nu undrar jag: kan jag be folk att ringa innan och höra ifall det passar att komma? Och kan jag säga åt dem att ta med sig mat och dryck?

Semestertrötta Clara