Choklad och vin – helt naturligt för nydumpade

Ny forskning: Så kompenserar kvinnor för sitt kärleksberoende

Foto: colourbox
RELATIONER

Har du precis blivit dumpad – och stoppar samtidigt i dig stora mängder choklad?

Oroa dig inte.

Det innebär bara att du följer dina naturliga instinkter, visar ny forskning.

De flesta kvinnor som har har fått sitt hjärta krossat kan vittna om hur lätt det är att börja tröstäta.

Nu har forskare kommit med en förklaring till beteendet, rapporterar The Daily Mail.

Övergivna kvinnor har en tendens att dricka vin och äta choklad i större utsträckning än de som befinner sig i en relation.

Anledningen till det är är att de kompenserar för sitt så kallade kärleksberoende.

Liknar abstinens

En ny brittisk studie knyter samman att bli avvisad i kärlekslivet med känslor som liknar abstinens, skriver The Daily Mail.

Enligt undersökningen aktiveras våra primitiva instinkter som har att göra med motivation och överlevnad när människor blir påminda om förlorande relationer.

– Kärlek, både lycklig och olycklig, kan vara ett beroende som är naturligt, säger Lucy Brown från Yeshiva University till The Daily Mail.

Han fortsätter:

– Enligt vår forskning kan det vara så att smärtan i att bli avvisad kan vara en nödvändig del av livet som naturen byggt in i vår anatomi och fysiologi. En naturlig återhämtning för att kunna träffa någon annan finns naturligt i vår kropp.

Undersökte hjärnorna

Forskningsteamet använde magnetröntgen för undersöka hjärnaktiviteten hos femton unga vuxna som nyligen hade blivit lämnade av sina partners, men som sa sig fortfarande vara mycket kära.

När de såg fotografier av sina gamla kärlekar var många nyckelområden i hjärnan aktiverade.

Ett sådant område var det som kontrollerar känslor av motivation och belöning, och som är känt för att involvera romantiska känslor.

Andra områden som blev aktiverade var de som hänger ihop med begär och beroende, speciellt aktiva hos kokainmissbrukare. Men också områden som kopplas ihop med fysisk smärta och sorg.