Är du fastklämd i mammamackan?

Åldrande föräldrar och egna småbarn – Pernilla, 40: ”Jag känner skuld åt alla håll”

1 av 3 | Foto: Grafik: Patrik Lindvall
RELATIONER

Barnen har öroninflammation och måste till vårdcentralen.

Då ringer din pappa: ”Mamma är allvarligt sjuk, du måste komma. NU.”

Plötsligt står du där, klämd mellan två generationer.

Som den svettiga ostskivan i en smörgås.

Sandwich-generationen, eller smörgåsgenerationen som den också kallas, är den stora grupp människor som i dag är föräldrar åt två generationer samtidigt. I och med att vi föder barn senare – och att våra föräldrar också lever längre – kommer allt fler av oss att få detta dubbla ansvar på våra axlar. Ett ansvar som inte bara är tungt rent praktiskt, utan minst lika mycket psykiskt.

Skulden är värst

Pernilla är i 40-årsåldern och bor i Skåne. Hon hade precis fött sitt andra barn när hennes mamma blev svårt sjuk. Eftersom Pernilla råkade bo närmast föll ansvaret på henne, trots att hon var ensamstående.

– Det var verkligen skitjobbigt. Vi trodde alla att mamma skulle dö. Det samtidigt som jag hade min nyfödda dotter som led av eksem – jag var vaken varenda natt, säger hon.

Mamma klarade krisen och i dag är båda Pernillas föräldrar vid liv, även om de är lite krassliga. Pernilla försöker balansera vardagen som ensamstående med att vara hos dem så mycket hon hinner.

– Det känslomässiga är värst. Jag känner skuld åt alla håll och kanter, säger hon.

Hon förklarar att föräldrarna har hjälpt henne ekonomiskt emellanåt, för Pernillas barns skull. I dag försöker hon betala tillbaka lite pengar med jämna mellanrum. Men det hjälper inte mot känslorna av otillräcklighet.

– Ibland tänker jag på den dagen de dör – om jag känner skuld nu, hur ska det bli då? Jag kommer gå under.

En könsfråga

Men vad egentligen kärnan i problemet?

Ylva Elwin Novak, doktor i psykologi, anser att det i grund och botten är en könsfråga: Kvinnor får lära sig att vård av barn och föräldrar är deras uppgift.

– Det handlar om ett känslomässigt ansvar, där man känner att saker och ting inte blir gjorda, om inte du gör dem.

En jämnare fördelning hade gynnat många kvinnor, tror hon.

– Vi får en uttalad ansvarsroll att vårda relationer, redan från början.

För att bryta mönstret måste männen utsättas för pressen som det innebär att vara helt ensam vårdare av barn eller förälder.

– Och inte bara en kort tid, utan några månader, så man hinner uppleva känslan av att inte ha någon annan att lämpa över problemen på, säger hon.

”Du är inte Gud”

Aftonbladets psykolog Eva Rusz anser att en skuldsanering är på plats. Åtgärd nummer ett: inse att du måste prioritera.

– Du är inte Gud. Du har inte tio händer och kan inte vara på två ställen samtidigt, påpekar hon.

– Det gäller att resonera lite klokt med sig själv och tänka: ”Så här kan det faktiskt vara ibland.” Sätt inte etikett på dig själv som dålig.

FAKTA

Eva Rusz: Så mäktar du med smörgåsrollen

1) Fördela uppgifterna

Det är förstås lättare om ni är flera syskon som kan dela föräldrabördan. Om du är den i skaran som får göra allt, och din bror eller syster av någon anledning alltid glider undan ansvar, ta ett snack om det. Kanske kan ni ta ett par dagar i veckan var?

2) Strukturera upp dina ”måsten”

Det gäller både barnen, jobbet, föräldrarna. Hur många måsten har du egentligen – och hur många är inbillade? Ofta är det irrationella föreställningar om vad som gör oss till goda döttrar, mammor och människor som tvingar oss till orimligt långa ”att göra-listor”. Är du osäker på vad dina barn eller föräldrar förväntar sig av dig, fråga och ha en öppen dialog.

3) Sätt din nya familj först

Känn inte skuld till dina föräldrar som kompensation för den omsorg de har gett dig under uppväxten. Du ska inte behöva bära den bördan bara för att du blev satt till världen. Hjälp till så gott du kan, men se det inte som en nota du måste betala tillbaka.

4) Var inte rädd att be om avlastning

Städhjälp, grannar som kan hjälpa till att handla, vänner och bekanta som kan hjälpa till med skjuts till sjukhus – alla praktiska lösningar som underlättar är toppen. Du måste inte göra allt själv.

5) Telefonen duger

Bor dina föräldrar 30 mil bort kan det vara svårt att störta dit för att närvara under en operation eller liknande. Telefonen är superbra, många uppskattar ett samtal nästan lika mycket som ett besök!

6) Acceptera läget

Det kan vara ett trauma att se sina föräldrar bli gamla. När rollerna blir ombytta sätter det inte sällan igång livskriser – din egen och andras död blir mer påtaglig. Men det behöver inte vara negativt. Se det som en påminnelse att leva livet medan det är – ta inte ut sorger i förskott!

Vilken smörgås är du?

Traditionell trekantssmörgås

Vuxna som tar ansvar för både föräldrar och sina egna barn.

Club-sandwich

Vuxna som inte bara tar hand om sina föräldrar och sina barn, utan även mor- och farföräldrar. Lägg till ett ansvarsfullt jobb också så har du en fullmatad subway.

Enkel fralla

Alla som har ansvar för äldre föräldrars väl och ve.

Det här är smörgås-generationen

De som kläms mellan två generationer i föräldrarollen.

Då vi föder barn senare och våra föräldrar lever längre – så kommer allt fler av oss att få axla detta dubbelansvar.