”Ingen vill vara singel hela livet”

Ensam mamma-Helena, 38, saknar någon att dela hushållssysslor med – och höstmysa

1 av 2 | Foto: lotte fernvall
– Det kan vara jätteskönt att vara singel. Men det är ju så att det alltid fattas någon att dela livet med, säger Helena Puhakka.
RELATIONER

Sex and the city-trenden trippade in på höga klackar och fick alla att vilja leva singelliv.

En inställning som enligt dagens debattartikel i Aftonbladet både är utbredd och hälsofarlig.

Men singeln Helena Puhakka, känd från tv:s "Ensam mamma söker", känner inte igen sig.

– Glamouröst skulle jag inte säga att det är. Och vem vill vara själv hela livet egentligen? säger hon.

Svenskarna är måna om sin frihet och lever allra helst utan partner. Och vi matas hela tiden med signaler om att det bästa sättet att leva är i ensamhet. Det skriver Elise Claeson på Aftonbladet Debatt i dag.

Men Helena Puhakka, 38, från tv-programmet ”Ensam mamma söker”, instämmer inte.

– Det kan vara jätteskönt att vara singel, jag kan göra precis vad jag vill och det är ingen som bryr sig. Men det är ju ändå så att det alltid fattas någon att dela livet med, inte minst ekonomiskt och med hushållssysslor, det är ingen som tar dem från mig nu precis, säger Helena.

Många vill höstmysa

En varm famn att krypa upp i är något Helena ibland saknar. Och hon tror att många som njuter av singellivet under sommaren gärna vill ha någon att mysa med i höst.

– Vem vill vara själv hela livet egentligen? Det kan vara bra nu på sommaren men sen på hösten tycker nog många att det är mysigt att ligga sked i soffan med någon man tycker om, säger Helena.

Bröt upp i våras

Helena bröt upp med sin Oscar Qvant, 25, i våras. De träffades under inspelningarna av "Ensam mamma söker" och förlovade sig i november förra året.

– Det är väl klart att jag vill träffa någon men det kan få ta ett tag, jag känner att jag behöver landa och vara själv nu efter att Oscar och jag gick ifrån varandra. Det var så mycket kring allt det och jag är inte alls redo att träffa någon nu. Men man är inte alltid lycklig singel, säger Helena.

Fånga tillfället

Höga krav och feghet kan vara två av orsakerna till att många har svårt att träffa någon att dela livet med tror Helena. Hon säger att många vill att allt ska hända så fort, istället för att låta kärleken och relationen växa fram.

– Jag tror att man ska ge det lite tid, att det inte behöver bli något direkt bara för att man träffats någon gång. Om man softar fram ett förhållande så tror jag att det går bra, istället för att stressa fram det. Sen handlar det kanske också om att ta tillfället i akt, jag tror att folk generellt är lite fega och att man inte vågar ta chansen, säger Helena.