Allra käraste syster – största rivalen

Konkurrens och avundsjuka – så hanterar du känslorna

1 av 6 | Foto: Anders Deros
OLIKA BLEV SAMMANSVETSADE Anna, 27, vägrade konkurrera med sin duktiga storasyster under uppväxten. Hur mycket de faktiskt betyder för varandra skulle de få klart för sig först när Anna drabbades av en allvarlig sjukdom.
RELATIONER

Hon är din största rival.

Men också den du skulle gå genom eld för när det verkligen gäller.

Ingen påverkar dig som din syster.

Personliga erfarenheter av systerskapet gav språkforskaren Deborah Tannen idén att skriva boken ”Du var alltid mammas favorit!”. Sina två äldre systrar står hon i dag väldigt nära. Men under uppväxten var det annorlunda.

– Min åtta år äldre syster var mer som en extra förälder. Jag beundrade henne och tog till mig allt hon sa. Min andra syster var min ständiga följeslagare, hon var som en del av mig. Men vi bråkade också. Hon visste precis hur hon skulle göra för att förpesta tillvaron för mig. Som när hon föreslog att vi skulle lova att inte träda över varandras rumshalva. Jag lovade – och blev hennes fånge, eftersom dörren var på hennes sida av rummet vi delade, berättar Deborah Tannen.

Personligare relation

Boken om systerskap kändes också som en naturlig utveckling efter hennes förra bok om relationen mellan mödrar och döttrar: ”Den DÄR kan du väl inte ha”.

Till vardags är Deborah Tannen professor i lingvistik vid Georgetown University i Washington, USA. När jag får tag på henne är hon på en bergstopp i Grekland under en föreläsningsturné.

Boken har sålt i nära 80?000 exemplar och översatts till sju språk.

Men vad är så speciellt med hur systrar pratar, jämfört med bröder?

– När jag frågade kvinnor som hade både systrar och bröder, sa många att de pratar med sina systrar oftare än med bröderna. Samtalen varar längre och ämnena är mer personliga. Det innebär att risken för att säga fel sak och därmed såra den ­andre är större, säger Deborah Tannen.

Kärlek i ord

Vad bråkar systrar oftast om?

– Det vanligaste är känslan av utanförskap. Att man inte fått vara med, eller att man inte fått veta något viktigt. Äldre systrar upplever ofta att de yngre förväntar sig att de tar hand om allt, men inte uppskattar allt de gör. Yngre systrar upplever i sin tur ofta att de ­inte får den respekt de förtjänar, ­säger Deborah Tannen.

– Det är också vanligt att man föraktar en syster som man upplever har favoriserats av föräldrarna i barndomen, eller fortfarande får större favörer, tillägger hon.

Men systrar uttrycker å andra sidan kärlek och omtanke i ord mer ofta än bröder. Deborah Tannen menar att bröder pratar mindre om hur de känner för varandra, och snarare uttrycker känslor genom skämt, och framför allt visar varandra kärlek genom att göra saker tillsammans.

Vilka är dina råd till systrar som vill komma ur ett destruktivt mönster av avundsjuka och konkurrens?

– Om något din syster gör eller säger ­irriterar dig, be henne förklara vilka känslor som ligger bakom. Gör saker tillsammans. Åk på en resa eller shoppa loss, förutom att bara prata. Och om ni oftast träffas hos föräldrarna, se till att få tid ihop på egen hand, säger hon.

Interna minnen

Deborah Tannen berättar att hon och hennes systrar nyligen återvände till Brooklyn, där de växt upp.

– Vi insåg att det var så mycket vi delade som ingen annan känner till. Dessutom förstod vi att våra minnen av samma händelser ­ofta såg olika ut.

FAKTA

Anna, 27: ”Systerrelationen förändrades när jag blev sjuk”

En systerrival kan bli till en bästa vän. Det hände Anna och hennes storasyster Karin.

– Vi har accepterat varandras olikheter, ­säger Anna, 27.

En lugn bokmal och en fartfylld risktagare. Under uppväxten såg Anna sin storasyster som en konkurrent och ville inte gärna göra samma sak som hon.

– Hon har alltid varit ganska bra på att ­berätta för mig att hon varit bättre än jag, skriver Anna i ett mejl till redaktionen.

– Jag såg upp till henne, men ville inte bli jämförd.

Donera en njure

Men när Anna vid 21 års ålder blev riktigt sjuk förändrades systrarnas relation. Anna hade drabbats av njurbäckeninflammation. Läget var kritiskt.

När Karin, som tillfälligt bodde i England, fick beskedet blev hon helt förstörd av oro, berättar Anna.

– Hon var beredd att åka hem och donera en njure.

Där och då ställdes relationen på sin spets.

När Anna efter en tid hade tillfrisknat, berättade Karin att hon för första gången hade upplevt att hon var den starka systern – och gillat känslan.

– Hon berättade för mig att hon tyckte så mycket om att vara min stora­syster, minns Anna och ler.

Inget bråk

I dag står Anna och Karin väldigt nära varandra. De skickar ständigt låtar till varandra som påminner om gemensamma minnen. Under de regelbundna stockholmsbesöken bor göteborgsbon Anna hos sin syster. Nu ska hon bli mamma.

– Karin är den enda jag kan tänka mig som skulle få uppfostra mitt barn.

Hon inser att det är tack vare att de jobbat på sin relation som de står varandra så nära i dag.

– Hon är min bästa kompis. Det är så roligt att vi inte bråkar länge, säger hon.

Ulrika Lidbo