”Ska jag ta chansen – och riskera en familj?”

”Djurvännen” är rädd för skilsmässa om hon tackar ja till drömutbildningen – Eva Rusz och ni läsare ger råd

1 av 2
RELATIONER

Att bilda familj är en dröm. Att utbilda sig en annan.

Vilka önskemål om livet har ”Djurvännen” och hen nes man diskuterat gemensamt, undrar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Tacka ja. Det ena utesluter inte det andra, säger hon.

Rusz råder dig.

Känner hennes man till ”Djurvännens” dröm om att utbilda sig till ett särskilt yrke? Eller har de bara diskuterat sina gemensamma önskemål om att skaffa barn?

– Det är dags för dem att kavla upp ärmarna och börja prata om allt som känns väsentligt, tycker Eva Rusz.

Hon ser inte avståndet som ett särskilt stort hinder för deras relation, om ”Djurvännen” nu väljer att tacka ja till studieplatsen.

– För henne verkar det vara antingen eller: utbildning eller barn, yrkesförverkligande eller äktenskap. Men givetvis måste man kunna kompromissa.

Pendlingsavstånd

Eva Rusz fortsätter:

– 25 mil är inte så farligt, det är nästan pendlingsavstånd. Man kan också tänka sig att hon påbörjar en utbildning, tar paus och skaffar barn, och fortsätter med studierna efter föräldraledigheten. Det finns lösningar! Det gäller bara att hitta balans mellan egna och gemensamma önskningar.

I stället för att tänka att hon måste försaka något, bör ”Djurvännen” se situationen som en utmaning för hennes och makens relation.

– Om de lyckas lösa detta så att båda upplever det som en win-win-situation, kommer de att komma långt i sitt äktenskap, säger Eva Rusz.

Finns biologisk aspekt

Men det finns också en biologisk aspekt på ”Djurvännens” dilemma. Efter 35 års ålder begränsas kvinnans möjlighet att få barn märkbart.

Enligt Statistiska Centralbyrån får kvinnor och män barn allt senare i livet. 2006 var den genomsnittliga förstagångsmamman 29 år. För 30 år sedan var hon 23 år. Det medför sannolikt att fler par blir ofrivilligt barnlösa, enligt SCB:s rapport.

Som kognitiv terapeut möter Eva Rusz ofta kvinnliga klienter som sörjer att deras äggproduktion har upphört.

– Det är ledsna och undrar varför man inte fått mer information om att äggen faktiskt kan ta slut. En del söker IVF-behandling och äggdonation, men för andra är det redan för sent redan vid 37 års ålder.

Eva Rusz ger ett avslutande råd:

– Det vore bra om detta par gemensamt kan hitta en kompromiss för att förena sina önskemål om familj och studier. Det är nämligen fullt möjligt.

FAKTA

Veckans dilemma: Vågar jag tacka ja?

Jag har precis fått veta att jag kommit in på min drömutbildning. Först fick jag negativt besked, men när någon annan avstått från platsen, blev jag erbjuden den.

Jag vill inget hellre än att tacka ja. Problemet är att skolan ligger 25 mil bort.

Men det finns ett hinder till.

För ett år sedan gifte jag mig, och vi har pratat om att bilda familj om inte alltför lång tid.

Jag är 34 år och min man 38. Visst vill jag ha barn … en dag. Men inte just nu, eftersom jag allra helst vill utbilda mig.

Men min man kommer förmodligen tycka att jag sviker honom om jag sätter studierna framför familjebildning. Jag kommer ju behöva vara på studieorten i veckorna. Vi kommer bara att kunna ses på helgerna, om ens det. Utbildningen är intensiv och kräver att jag pluggar en hel del.

Ska jag svara ja på antagningsbeskedet, flytta och riskera att mitt äktenskap slutar med skilsmässa alternativt att jag är för gammal för att få barn den dagen jag har min examen?

Djurvännen

ARTIKELN HANDLAR OM