”Är jag olämplig som farmor?”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

RELATIONER

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz tycker absolut att farmodern ska fråga sin vuxna son varför han inte främjar kontakten mellan henne och barnbarnet.

– Nu är hon satt på undantag. Farmodern måste återerövra sin position som viktig och värdefull, säger Eva Rusz.

Foto: colourbox

Det blir allt vanligare att äldre människor förverkligar sig själva snarare än att de ställer upp som resurs för barn och barnbarn, påpekar Eva Rusz.

40-talisterna lever längre, och vill resa och uppleva saker i större utsträckning än pensionärer före dem.

– Därför är det extra sorgligt att föräldrarna inte ser vinsterna med att stärka relationen mellan farmodern och pojken, säger hon.

Men det är hög tid att ändra på det, och mest effektivt är att farmodern är tydlig med vad hon vill, kan och önskar, anser Eva Rusz.

Återta sin mammaroll

I de flesta kulturer visar man respekt för äldre och deras kunskap och erfarenhet.

– Genom alla årtusenden som människan levt i klaner har det varit en styrka att äldre generationer umgåtts med yngre. Det finns en klokhet och livserfarenhet bland äldre som bidrar till kunskapsöverföring, säger Eva Rusz, och tillägger:

– Sonen och hans hustru visar snarare förakt mot farmodern.

Men problemet går att lösa, och Eva Rusz ger förslag på hur.

– Farmodern kan ta i lite och visa sin betydelse. Hon ska återta sin mammaroll gentemot sonen. En gång har hon uppfostrat sin son, och då var hon väl inte olämplig?

Eva Rusz fortsätter:

– Men hon ska undvika att läxa upp sonen. Istället kan hon berätta hur ledsen hon känner sig och hur mycket hon längtar efter barnbarnet. Hon ska också tala om att hon vill ställa upp och i vilken utsträckning.

Ta tag i problemet

Men det är lätt hänt att tolka denna typ av ointresse från sonen och sonhustruns sida som att det handlar om en ”personlig brist” hos farmodern. Så behöver det inte vara.

– Kanske bor farmodern långt bort? Eller finns det kommunikativa missförstånd kring vad farmorn faktiskt vill och klarar av att bidra med? funderar Eva Rusz.

Hon förstår att farmodern är ledsen över den dåliga relationen med barn och barnbarn, men menar att det är hög tid att hon gör något åt det.

– Ta tag i problemet innan fler missförstånd uppstår, är hennes råd.

ARTIKELN HANDLAR OM