Sex varje dag – i ett år

Charla Muller gav en speciell födelsedagspresent åt maken Brad

RELATIONER

Ett fallskärmshopp eller en exklusiv whisky?

Charla Muller bestämde sig för att skippa de klassiska presenterna när maken Brad fyllde 40.

Istället fick han sex – varje kväll i ett helt år.

Foto: Armando Bellmas/New York Times/Redux/eyevine
Brad och Charla Muller.

Charla Muller i North Carolina, USA, fick idén till den något ovanliga födelsedagspresenten när hon deltog i en bibelstudiegrupp och de läste Galaterbrevet 5.22: ”Andens frukt åter är kärlek, glädje, frid, tålamod, mildhet, godhet, trofasthet.”

– Då insåg jag att jag måste ge honom något som får vårt förhållande att spira. Vi hade varit gifta i åtta år och jag ville komma närmare Brad – och ge honom en gåva han aldrig skulle glömma, säger Charla Muller i en intervju med den brittiska tidningen The Guardian.

Tackade nej

En partner som föreslår sex varje kväll kanske låter som en dröm för många. Men till att börja med tackade Brad faktiskt nej till presenten. Han tyckte det verkade oromantiskt och krävande. Vad händer om jag har huvudvärk? undrade han.

Schemalagda stunder i sänghalmen kan onekligen låta som värsta erotikdödaren. Men efter att ha enats om ett antal regler – bland annat att båda hade rätt att säga nej – bestämde de sig för att köra.

Och enligt Charla Muller visade sig just bristen på spontanitet vara en fördel. Tidigare hade hon skuldmedvetet undrat när hon skulle få tid och lust för sex. Maken å sin sida hade funderat på om det skulle bli något ligga av överhuvudtaget den här månaden. Hon beskriver deras tidigare sexliv som uruselt.

– Nu när det var bestämt försvann pressen. Det blev inte en sån stor affär av varje gång. Och regelbundet sex ger också lust till mer sex, säger Charla Muller till The Guardian.

”Ett sätt att mötas”

Dock fanns det stunder då det inte precis var pukor och trumpeter. De sista månaderna beskriver hon som att det gick lite på rutin. Vid ett tillfälle undrade Brad om hon inte kunde låta bli att grimasera och åtminstone låtsas att hon njöt. Hon svarade: ”Kan du inte blunda?”.

Men även i det pliktmässiga sexet ser Charla Muller fördelar.

– Det finns ett värde i det också. Det är sätt att mötas, fysiskt och mentalt.

Gav energi på alla plan

Erfarenheterna av deras årslånga sexmarathon har Charla Muller beskrivit i boken ”365 Nights: A Memoir of Intimacy”. Enligt henne kom det oväntat mycket gott ut av varje dag-sexet. Efter ett år hade hon fått en make med mer energi och initiativkraft, inte bara i sängen, utan på alla plan i livet.

Dessutom upplevde hon verkligen att de kom närmare varandra. Det vardagliga livet med jobb, barn och hushållsarbete flyter på bättre med mindre tjat och gnäll och mer samarbetesvilja.

”Glad att slippa”

Men – den stora frågan – hur blev det med sexlivet när födelsedagspresenten var förbrukad?

– Först var jag jätteglad att jag inte längre behövde ha sex varje dag. Och skördar frukterna av det. Vi har upptäckt att vi faktiskt har tid för bra regelbundet sex. Vårt liv tillsammans är bättre än nånsin förut.

Däremot skulle Charla Muller inte ge mannen samma present en gång till – eller ens ta emot en likadan.

– När jag skulle fylla 40 frågade faktiskt Brad om vi skulle köra igen. Men jag sa nej.

FAKTA

Sexologen: ”Avtal bättre än spontansex”

Att uppoffra sig är det sämsta man kan göra i en sexuell relation.

Men att sluta ett avtal är mycket bättre än spontansex.

Det säger Ulf Wideström, sexolog och terapeut.

Kan man avtala att man ska tvätta varje tisdag, så kan man också ingå ett avtal om när man ska ha sex.

– Alla sätt är bättre än att lita till ständig spontanitet, eftersom det då helt enkelt inte blir av, säger Ulf Wideström.

Något regelrätt avtal behöver det inte handla om. Det viktiga är att man diskuterar hur man vill ha det. Och berättar för sin partner vad man vill ha.

– En del kan känna det som att ett avtal lyfter ansvaret från deras axlar. Man behöver inte undra om det ska bli något ikväll. Och det är ju detta som ger folk sån ångest att de knappt vågar kramas i köket, säger Ulf Wideström.

Är mycket sex automatiskt lika med bra sex?

– I princip, ja. Aktivitetsnivån höjer ju också intresset.

Däremot är han tveksam till idén att ge varje dag-sex i gåva.

– För att något ska knyta två personer närmare varandra så måste det vara helt ömsesidigt. Och att uppoffra sig är det allra sämsta man kan göra i en sexuell relation.

ARTIKELN HANDLAR OM