Experten: Därför skiljer sig allt fler

”Lättare att bryta upp i storstaden”

Foto: AP, Calle Törnström, Karin Törnblom
RELATIONER

Vi gifter oss. Sedan separerar vi.

Skilsmässorna ökar – och värst är stockholmarna.

– Vi knyter an mer till arbetet i dag än till partnern och relationen. Många väljer den enklaste vägen och skiljer sig, säger Eva Rusz, relationsexpert och psykolog.

I fjol kastade skådespelarna Noomi och Ola Rapace in handduken och gick skilda vägar. I början av mars lämnade skådespelaren Rafael Edholm och hans Daga Lamy in skilsmässopapperna och för bara någon vecka sedan tog skådisen Dolph Lundgren och Anette Qviberg samma beslut.

Men det är inte bara hos kändisarna som tendensen att dumpa varandra och smälta ner vigselringarna märks.

Skilsmässorna i Sverige ökade med sex procent under 2010.*

Småbarnstiden en påfrestning

– Vi sätter ofta oss själva i centrum och hinner inte vårda relationerna och när vår partner inte hänger med byter vi snabbt ut honom eller henne, säger Eva Rusz och fortsätter:

– De största påfrestningarna är småbarnstiden, dålig ekonomi och att vi inte har tid för varandra.

Stadsborna ger upp

Oftast är det stadsborna som ger upp. På tusen bröllop skiljer sig 19 stockholmare. Totalt 12 921 under förra året. Relationsexperten Eva Rusz tror att det beror på de stora möjligheterna att träffa någon ny i storstaden.

– Det finns ett större urval i Stockholm och det är hela tiden folk i rörelse runt omkring en. Då är det lättare att bryta upp eftersom du inte känner dig lika ensam.

På landsbygden är skilsmässorna färre. I Norrbotten skilde sig 919 personer – 11 uppbrott per tusen gifta.

FAKTA

Så tycker Aftonbladets läsare – om skilsmässovågen

■ ■ Skilsmässor för smärta och förtvivlan med sig, även om man kanske inte förstår det från början så kommer det. Och det känns! För varje förhållande lämnar man en liten bit av sig själv – sin själ – och den får man aldrig tillbaka.

Sparvhöken
 

■ ■ Stockholmare är ju feminister, ateister, trendkänsliga, stressiga, självständiga och normlösa - såklart att de skiljer sig! Vad ska de med äktenskap till? 

Marco Diamani
 

■ ■ Är det inte ganska naturligt att man har svårare att bryta upp och gå vidare när man bor i en småstad? Jag tror det är ganska vanligt att en som skiljer sig i en liten ort, flyttar till en större tätort. Man skiljer sig inte bara från en livskamrat utan tyvärr ofta från ett helt socialt nätverk.

Thomaz
 

■ ■ Många anser att skilsmässor måste vara dåligt. Det är inte alltid barn involverade. Evig kärlek funkade nog då medellivslängden var 40 och det ansågs fult att skilja sig.

Mumlans Ränder 2.0.