”Varför ser min man porr i smyg?”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

1 av 2
RELATIONER

Mannen ser på porr trots att han är gift och har ett bra sexliv.

– Det hör inte till saken att han är gift – det handlar om drift, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Hon uppmanar "I.N" att inte ta det personligt.

Rusz råder dig.

Män tycker om att titta. Eva Rusz förtydligar, för att vi ska förstå:

– Visuell stimulans spelar större roll för att män ska bli sexuellt upphetsade jämfört med kvinnor. Män använder sig i högre grad än kvinnor av bilder för att tända.

Denna skillnad kan vara medfödd, menar en av världens främsta forskare och experter inom genusmedicin, professor Marianne J. Legato.

Att män även tänker på sex oftare än kvinnor visar en ny stor undersökning kring mäns sexliv, kallad ”Viagrarapporten”.

Enligt den tänker 77 procent av männen mellan 36 och 50 år på sex varje dag, och 59 procent onanerar en gång i veckan eller oftare. Bland män över 50 år tänker nästan hälften på sex varje dag, och 30 procent onanerar minst en gång i veckan.

Utveckla sexlivet tillsammans

Det handlar sällan om att man som partner är otillräcklig när ens man ser på porr.

– Många blir upprörda när partnern ser porrfilm, man känner sig kränkt och tänker att man inte räcker till. Men det har inte med dig eller hans känslor för dig att göra, förklarar Eva Rusz.

Hon funderar över om "I.N" har problem med att mannen konsumerar porr, eller om problemet är att han gör det i smyg ”bakom hennes rygg”.

– Kanske är det dags för dem att som par utveckla sexlivet tillsammans, föreslår hon, och uppmanar ”I.N” att ta upp saken med sin man.

– Fråga om han saknar något dem emellan. Normalisera det hela genom att fråga om ni som par kan göra något för att tillfredsställa varandra och utveckla sexlivet på så sätt.

Berätta att hon tar illa vid sig

Att be honom sluta se porr kan vara ett alternativ. Då måste hon berätta att hon tar illa vid sig av att han har ett sexliv där inte hon är delaktig. Kanske kan det fungera, men då måste han vara villig att ändra sitt beteende, säger Eva Rusz.

Hon är noga med att säga att frågeställningen inte handlar om ifall det är rätt eller fel att konsumera porr, utan om hur just den här kvinnan ska hantera sin mans porrtittande.

– De kvinnor som ställer upp i porrfilmer skulle förmodligen välja ett annat yrke om de hade möjlighet. Det i sig är ett problem. Men porrindustrin omsätter omkring 57 miljarder dollar och är nästan uteslutande ett manligt nöje. Så länge det finns efterfrågan, finns det tillgång.