”Vårt av- och på- förhållande drabbar barnen”

Eva Rusz och ni läsare ger råd i Relationsakuten

1 av 2
RELATIONER

Visst kan Lådis komma över mannen, men hon måste låta förnuftet styra när tvivlen kommer, menar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Annars riskerar hon att fastna i sitt destruktiva jojo-förhållande, likt en narkoman i knarkträsket.

Rusz råder dig.

Att – som Lådis – ständigt upprepa ett mönster av uppbrott och återförening kan jämföras med ett drogmissbruk, menar Eva Rusz.

– Man blir neurokemiskt bundna till varandra, säger hon och tillägger att det finns studier som visar att jojo-förhållanden till och med skapar större känslomässiga behov än vanliga, trygga parrelationer.

– Inom neurovetenskaplig forskning har man funnit stora likheter mellan människors inre tillstånd vid drogavvänjning som vid separation från en partner, säger Eva Rusz och hänvisar till sin kommande bok: ”Varför hatar män kvinnor som älskar dem?”.

Gör en lista

Hennes råd till Lådis är att göra en lista med förnuftmässigt baserade fakta till varför hon bör göra slut – och hålla fast vid den listan när det känns ensamt och tufft.

– De flesta återföreningarna i så kallade ”bumerangförhållanden” sker när man kommer i kontakt med separationskänslorna efter att man gjort slut. När det gör som ondast, väljer man att gå tillbaka. Vilket ofta bara resulterar i samma problem än en gång.

När separationen känns outhärdlig måste Lådis härda ut, och läsa faktalistan för att påminna sig om att hon tagit rätt beslut, menar Eva Rusz.

Var tydlig mot barnen

Dessutom är det viktigt att klargöra för barnen att relationen är över för gott. Och även om Lådis är deppig nu, kommer det att bli bättre.

– Barn tar lätt på sig skulden när de ser att mamma är ledsen. Hon måste förklara att det inte är deras fel, att det inte är farligt, och att mamma kommer bli glad igen, säger Eva Rusz och avslutar med några trösterika ord:

– Det onda kommer att ta slut. Nya möjligheter kommer att öppna sig.

FAKTA

Veckans dilemma: Kan jag lämna och gå vidare?

Efter separationen med barnens pappa träffade jag en man via nätet och blev jättekär. Han var tvärtemot mina tidigare män: driftig, mycket humör och ganska hård.

Under de två år vi varit ett par, har vi gjort slut åtta gånger. Oftast för att han betett sig tjurigt eller respektlöst i en konflikt. Han pratar inte, utan skäller eller lämnar relationen.

Jag har mått dåligt, men varje gång går det någon vecka, så hör en av oss av sig och vill ha det bra igen.

Vi har gått i parterapi, vilket gjorde relationen bättre. Men efter senaste konflikten inser jag att vi inte har en framtid ihop. Jag kan inte lita på att han finns för mig och mina barn.

Men jag vet inte om jag kan låta bli att höra av mig. Vi kan inte leva ihop och inte utan varandra. Barnen älskar honom och jag står inte ut med att säga att de aldrig får träffa honom igen. Jag har ljugit och sagt att han är bortrest…

Hur berättar jag för barnen på bästa sätt, ska jag vänta ett tag tills de börjar glömma honom?

Kan jag komma över honom och gå vidare?

Lådis