Hitta kärleken – bland raggarbilar, hästar och politiker

Mingelguide till sommarens stora event

RELATIONER

Singel, uttråkad och sugen på en flirt?

Hitta kärleken – bland politiker, raggarbilar och hästar.

– Om man vill dejta är Almedalen perfekt – det är som en Hultsfredsfestival utan musik, säger komikern och mingeldrottningen Karin Adelsköld.

Juli månad är knökfull med jippon och festligheter. Först ut denna vecka: Almedalen och Falsterbo horse show. Därefter bilparaden ”Big meet” i Västerås och tennis i Båstad. Och där människor samlas, uppstår romantik. Så om du trodde att Almedalen var en tråkig Eriksgata för politiker, och Falsterbo ett hittepå bara för hästnördar – tänk om.

– Almedalen är egentligen till hundra procent en social grej. Det borde heta ”mingelveckan” i stället, säger Karin Adelsköld.

’Party & rosé överallt’

Hon har varit där två år i rad. Denna gång ska hon grilla våra folkvalda på scen.

– Första gången jag kom dit blev jag verkligen förvånad av hur folk släpper loss. Det är party och rosévin överallt och alla pratar med alla.

– Men det märkligaste är att inget av det sipprar ut i media, med tanke på alla journalister på plats. Det som händer i Almedalen, stannar verkligen i Almedalen, säger hon.

Kan gifta sig i bilen

Falsterbo horse show är en annan folkfest som drar både hästintresserade och partysugna. Thomas Wilhelmsson har åkt dit varje sommar sedan början av 90-talet. Den sociala biten är den viktigaste, menar han. Och visst uppstår kärlek mitt bland hästar och serveringstält.

– Jodå, det blir ju så. En kompis till mig träffade sin barndomskärlek i Falsterbo – en vecka innan han skulle gifta sig med en annan tjej. Han fick ställa in bröllopet, säger han.

Och skulle just detta inträffa – att du möter ditt livs kärlek under hästtävlingarna – kan du gifta dig i en Chevrolet under bilkarnevalen ”Power big meet” kommande helg i Västerås. Runt 60 par om året tar chansen att säga ja i sitt favoritfordon.

FAKTA

Här är sommarens heta mingelevent

SWEDISH OPEN BÅSTAD

Vad: Landets mesta tennistävling.

När: 2–17 juli.

Var: Båstad.

Passar dig som: Söker dig till kändisar, flärd, kust och hav och – förstås – tennis.

Här hittar du: Stockholms kändiselit. Du kan till och med stöta på en och annan kunglighet. I övrigt tennisintresserade från hela världen. Båstads tävlingar har en internationell prägel med mycket turism.

Bästa mingeltipset: ”Orten är inte så stor, så det mesta händer i centrum och kring hotellen, exempelvis ”Hotell Skansen”. Lätt sommarsnygg klädsel gäller”, säger Jenny ”Velvet” Pettersson, sångerska och Båstadkännare.

POWER BIG MEET

Vad: Internationell sammankomst för bilälskare.

När: 7–9 juli.

Var: Västerås.

Passar dig som: Går igång på bilar, bildelar, hemmabyggen, Elvis Presley, Eddie Meduza och öl.

Här hittar du: Bilälskare från alla världens hörn, samt tusentals åskådare som bevittnar cruisingen genom stan.

Bästa mingeltipset: ”Marknaden, där man köper bildelar, är nog den bästa mötesplatsen”, säger Carola Jansson.

Hon har varit där 17 gånger och gifte sig själv i en Chevrolet för tre år sedan.

”Bra inledande samtalsämnen är alltid vädret – allt sker utomhus under ”Power meet” – och glädje över att arrangemanget äger rum ännu en gång”, säger hon.

ALMEDALEN

Vad: Den årliga sammankomsten för alla som vill något inom politiken.

När: 2–9 juli.

Var: Almedalen, Gotland.

Passar dig som: Lockas av maktens korridorer, samhällsfrågor och rosévin.

Här hittar du: Politiker, pr-människor, lobbyister och journalister i en skön förening.

Bästa mingeltipset: ”Gå fram till folk som om du kände dem redan och släpp loss helt. Bry dig inte om partifärg, i Almedalen dansar alla med alla. Ledig klädsel, inga kostymer – om du inte går med bar underkropp”, säger Karin Adelsköld.

FALSTERBO HORSE SHOW

Vad: Sveriges mest välbesökta hopp- och dressyrtävling.

När: 2–9 juli.

Var: Falsterbo, Skåne.

Passar dig som: Gillar vackra stränder, camping, party och nattklubbsliv. Och har du dessutom någon form av hästintresse är destinationen given!

Här hittar du: Till att börja med 60 000 hästälskare, men även festlystna ungdomar, barnfamiljer, campare och försäljare.

Bästa mingeltipset: ”Restaurang ”Strandbadet” är en klassisk mötesplats. Avslappnad klädsel på dagen, typ pikétröja och jeans, lite finare på kvällen”, tipsar Thomas Wilhelmsson.

”Jag föll för hans utstrålning”

Ingen av dem var intresserad av hästar.

Ändå träffades de under Falsterbo horse show.

– Jag föll för hans utstrålning, att han var så glad och sprallig, säger Martina Ambrus, 28, från Trelleborg.

Foto: Foto: ANDREAS HILLERGREN
Martina och Patrik träffades på Falsterbo horse show.

Det började med en flirt på en restaurang i Falsterbo för fyra år sedan.

I maj i år gifte sig Martina Ambrus, 28, med sin Patrik.

Orsaken till att de möttes var festligheterna under hästshowen.

– Vi hade spanat på varandra tidigare, men det var nu som vi började prata mer ordentligt, berättar Martina.

– Vi pratade två gånger under kvällen, sedan ringde han på mobilen och lämnade ett meddelande. Han frågade om jag ville fika och sjöng ”When a man loves a woman”. Fast inte så vackert, säger Martina och skrattar.

Ni gillar inte hästsport. Varför blev det Falsterbo?

– Förr i tiden åkte jag dit varje år för att träffa folk. Det är verkligen fest, det är så många där att man knappt kan röra sig. Jag tror det är fler som kommer dit för att parta än att titta på hästar, säger hon.