”Min sambo rackar ner på allt”

Signatur ”Ledsen och deppig” har lämnat allt – för en man som får utbrott över ingenting

1 av 3
RELATIONER

En relation som präglas av ”ekonomisk misshandel” går inte att bygga på, anser Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– ”Ledsen och deppig” måste börja jobba sig tillbaka till ett självständigt liv, säger hon.

Den man ”Ledsen och deppig” har lämnat allt för och flyttat till, önskar sig en ojämlik relation där kvinnan är ”slavinna” och mannen ”den rika herren”.

Ser ingen framtid

Ett sådant förhållande har ingen framtid, anser Eva Rusz.

– Min erfarenhet är att sådana personlighetsdrag som det mannen har, är rigida och mycket svåra att förändra. De representerar hans sätt att organisera sitt liv i en relation, säger hon.

Att vilja styra någon med pengar, är en form av psykisk misshandel som går ut över ekonomin, förklarar Eva Rusz.

Hon kallar det för ”ekonomisk misshandel” och menar att det förekommer överallt i vårt samhälle.

– Ofta tar man äldre svenska män som gifter sig med asiatiska kvinnor som exempel, men varje förhållande där ena parten villkorar kärleken och betalar så länge den andra går med på premisserna, är att betrakta som ”ekonomisk misshandel”.

Håll koll efter varningstecken

I en artikel i tidskriften Amelia skriver Linda Neunham att det finns varningssignaler att hålla koll på.

* Akta dig för att bli bjuden på saker där det krävs något tillbaka, exempelvis sex. Det finns ett talesätt som lyder: Mannen betalar när man går ut, och kvinnan när man kommer hem.

* Uttalanden som: Jag fattar inte vad du gör av alla mina pengar.

* Han kräver saker i kraft av den som har pengarna: Jag har rätt till lugn och ro vid matbordet, det är jag som betalar allt här hemma.

* Outtalade belöningssystem: Gör på ett vis och han är generös, annars inte.

* Han gör dig illa och kompenserar med pengar.

”Vägra ta kränkningarna”

Till ”Ledsen och deppig” vill Eva Rusz ge rådet att så snart som möjligt börja jobba sig tillbaka till ett självständigt liv.

- Vägra ta emot kränkningarna. Hitta ett jobb så att du får en egen inkomst. Försvara sonen när sambon går till angrepp, och tala om för sonen att det inte är honom det är fel på. Du kan också söka hjälp hos Kvinnojouren. Det du behöver mest av allt just nu är stöd och råd.

FAKTA

Veckans dilemma: Han får utbrott när som helst

Jag flyttade till en man för drygt fyra år sedan. Min son och jag lämnade skola, vänner och hemmiljö, eftersom sambon absolut inte kunde tänka sig att flytta och ansåg att allt var billigare där han bor.

Nu har jag blivit arbetslös, och får höra att jag inte bidrar nog. Han tycker att min son är en "lat fan", men gör själv ingenting. Det är jag som städar, handlar, lagar mat, diskar och skurar toaletter.

I början var han vänlig, glad och generös, och klagade bara på småsaker. Men det blev snart värre. Nu kritiserar han hur jag uttrycker mig, hur jag gör när jag äter lunch, hur dum jag är, och påstår att jag har sagt saker som inte ens finns i min tankevärld.

Jag vågar inte be om hjälp, för då blir han ursinnig och skriker att han faktiskt har annat att göra. När som helst kan han få ett utbrott.

En gång berättade jag för min pappa hur sambon bär sig åt, för att få råd. Men han trodde knappt sina öron, och sa bara att jag inte skulle bråka. Så fort min sambos barn eller någon annan är i närheten är han glad och trevlig. Kan jag göra något åt situationen?

Ledsen och deppig

ARTIKELN HANDLAR OM