”Han sa att han ville dejta – nu svarar han inte”

Ericas dejt gick under jorden – nu undrar hon om hon ska ge upp eller ringa på nytt

1 av 3
RELATIONER

Ett sms eller mejl kan lätt försvinna på väg till mottagaren, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Hon uppmanar Erica att höra av sig på nytt:

– Tjejer ska inte öva sig på att vara passiva. Och man ska aldrig lita blint på tekniken.

Vi mejlar, bloggar, sms:ar och twittrar som aldrig förr.

Rapporten ”Svenskarna och Internet” visar att hela 42 procent besökte sociala nätverk som Facebook 2010, mot 9 procent året innan. Läste eller skickade e-post gjorde 52 procent 2010, mot 20 procent 2009. Dessutom gjorde 1,5 miljoner svenskar statusuppdateringar dagligen på Internet ifjol.

”Han kanske undrar samma sak”

Även om det är praktiskt att skapa och upprätthålla relationer på Internet, vill Eva Rusz varna för att lita till hundra procent på den moderna teknikens möjligheter.

Kanske tror Erica att killen inte är intresserad, när han i själva verket visst har hört av sig och undrar samma sak: Varför hör hon inte av sig …?

– Ett sms kan lätt falla bort, ett mejl kan fastna på vägen, säger Eva Rusz.

Fördelarna med sociala medier är många, men man ska inte underskatta personliga möten, tycker hon.

– Folk gör slut, bråkar och friar via sociala medier. Jag tror inte att det är helt sunt. Sms kan vara praktiskt när man vill skicka korta meddelanden, men är värdelöst när man behöver reda ut problem eller diskutera saker. Då är det mycket bättre att träffas i verkliga livet.

Kroppsspråket viktigt

Dels för att tekniken inte alltid går att lita på, men också för att en stor del av vår kommunikation sker genom ögonkontakt, kroppsspråk och ansiktsuttryck.

– Man kan sms:a: ”Jag älskar dig” samtidigt som man ligger med någon annan, säger Eva Rusz för att ta ett extremt – men inte helt otänkbart - exempel.

Eva Rusz är dock tveksam till att det här är mannen i Ericas liv.

– Efter bara två månaders bekantskap och därefter ett helt års uppehåll i relationen, kan hon knappast vara säker på att han är rätt för henne.

Men Erica vinner inget på att sitta och vänta på att han hör av sig.

– Många män tycker om när kvinnor tar för sig. Det är inte samma sak som att man ”ligger på”. Den uppfattningen vilar på en gammaldags syn på uppvaktandet, säger hon.
 

Källa: Rapporten ”Svenskarna och Internet” av Stiftelsen för Internetinfrastruktur. Resultaten baseras på telefonintervjuer med 2000 personer.

FAKTA

Veckans dilemma: Borde jag vänta och se?

För ett år sen träffade jag en kille som det klickade med på en gång. Från min sida var det kärlek vid första ögonkastet.

Vi var tillsammans i cirka två månader och allt fungerade bra. Men sedan bröt vi, på grund av att han har ett tufft jobb och gick in i väggen.

Nu, ett år senare har han tagit kontakt igen. Vi har pratat i telefon tre gånger och träffats. Jag känner som för ett år sen. Jag vill inte vara med någon annan än honom.

När vi skildes åt senast, sa han att jag fick ringa när jag ville, och att han ville ses mer. Efter två veckor sms:ade jag och frågade om han hade lust att ses, men fick inget svar.

Borde jag ringa på nytt eller helt enkelt vänta och se?

Erica