”Min syster vill inte veta av mig”

Allt gick snett för Christine och systern under bodelningen – kommer det någonsin att lösa sig?

1 av 3
RELATIONER

Hur vi hanterar konflikter är något vi lär oss av våra föräldrar, menar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Hon ger Christine rådet att skriva ett brev till systern: Vi måste bryta gamla mönster och försöka mötas som de vi är idag.

Denna typ av släktkonflikt är klassisk – och tyvärr väldigt vanlig i samband med att det sker större förändringar i en familj, enligt Eva Rusz.

– När det inträffar skilsmässor eller dödsfall, väcks ofta starka känslor till liv som gör att det kan kännas hopplöst att komma överens för tillfället. Men den känslan kommer att mattas av, säger hon.

Det är både dumt och primitivt att bestraffa varandra syskon emellan, tycker Eva Rusz.

– Det är ingen lösning på konflikten.

”Vädja till systern”

Det Eva Rusz skulle rekommendera Christine är istället att hon sätter sig ner med penna och papper och skriver ett brev till systern. Det är viktigt att hon tar god tid på sig. Och hon ska absolut inte sprida anklagelser eller skriva om konflikten.

Istället ska hon vädja till systern att inte låta deras oenigheter gå ut över barnen, att inte göra det hela till en släktfejd.

– Hon ska säga att hon är ledsen för det som hänt. Att det känns plågsamt att inte ha någon kontakt. Skriv: Jag kommer alltid att vara din syster. Hoppas att du vill ha kontakt igen. Jag tänker aldrig släppa dig, föreslår Eva Rusz.

När hon är nöjd ska hon skicka iväg brevet. Inte mejla.

”Det finns ingen definitiv sanning”

Hur lång tid det tar innan hon får respons går inte att säga. Det går inte att forcera, menar Eva Rusz.

– Man kan ha olika upplevelser av det som har inträffat. Det finns ingen definitiv sanning, säger hon och tillägger:

– Man måste acceptera att vi inte äger kunskap om verkligheten, utan bara har föreställningar om hur den är beskaffad.

Däremot kan vi påverka hur vi för vidare såväl goda som dåliga mönster.

– Christine och hennes syster kan med lite ansträngning och god vilja hitta fram till nya sätt att kommunicera på, där inte föräldrarna är förlagan, säger Eva Rusz.

FAKTA

Veckans dilemma: Kan jag någonsin få en bra relation till henne igen?

Sen min pappa gick bort i mars för ett år sedan är det helt slut på umgänget med min syster. Ett tag verkade det som att vi skulle hitta tillbaka till varandra, men så kom bouppteckningen och det var hemskt!

Efter det talar vi inte med varandra. Mamma får mig att må dåligt. Min och min systers version om vad som hände under bouppteckningen är helt skilda, och mamma menar att det är jag som har gjort fel, fastän jag vet att det inte är så.

Hur ska jag kunna leva med att det är så här? Vi kan inte ses allihopa, för min syster låter inte hennes barn träffa mig och min dotter.

Vår familj har varit dysfunktionell länge. Vår pappa var våldsam mot mig när vi var små och mamma ville egentligen inte vara tillsammans med honom. Gamla problem inom familjen har flyttat över på mig och min syster. För längre sedan, men i vuxen ålder, gjorde vi båda ett uppehåll i umgänget med våra föräldrar.

Jag kan se att grundkonflikten inte har med oss att göra, men vi är väldigt olika och har alltid varit det. Jag vill gå vidare i livet och må bra. Men min syster har sagt till mamma att hon aldrig mer vill se mig.

Kan jag få en bra relation till min syster någonsin igen?

Christine