En kyss – då är du otrogen

Ny undersökning: Här drar vi gränsen för vänsterprassel

Foto: Foto: THINKSTOCK
FÖR INTIMT Om du kysser någon annan är du otrogen, tycker de flesta. ”En väldigt intim situation”, säger Eva Rusz.
RELATIONER

Kel, smek, tankar, sms – var drar du gränsen för vänsterprassel?

I en undersökning på nätdejtingsajten Zoosk enas 65 procent av singlarna om att en kyss är lika med otrohet.

– Det handlar om personligt revir, en kyss är en extremt intim situation, säger relationsexperten Eva Rusz.

Ja, för de allra flesta är det självklart att monogami hör relationen till. Men var vi drar gränsen för vad som räknas som otrohet är väldigt individuellt, säger Eva Rusz.

– Det finns ingen lagbok som avgör var gränserna går, det tolkas olika dels inom olika kulturer och dels människor emellan, säger hon.

Inte engagerad

Men enligt den undersökning som Zoosk genomfört bland 13 000 singlar i åtta länder tycks de flesta dra gränsen vid en kyss. Själv tycker Eva Rusz att gränsen är nådd när en persons tankar och känslor är sysselsatta med drömmar och fantasier om en annan än den man är tillsammans med. En person som är nåbar, understryker hon; kändisfantasier räknas inte.

– När du har slutat tänka och engagera dig känslomässigt i din partner, och i stället gör det mer i någon annan, då tycker jag att det börjar likna otrohet.

Eva Rusz menar att man kan kyssa någon, eller ha sex, utan att ha känslor för personen – även om agerandet i sig förstås kan klassas som otrohet. Och tydligt i undersökningen är att just den fysiska handlingen utgör gränsdragningen för många.

– Jag kan se varför kyssen är så laddad, du kommer så otroligt nära någon, även känslomässigt. Munnen, dofterna, känseln, det är en väldigt intim situation som vi inte vill att vår partner ska dela med andra, säger Eva Rusz.

Självklar regel

Det handlar om att det personliga reviret hotas eller överskrids, säger hon. När det blir fysiskt så rubbas den exklusivitet vi förutsätter, och värnar om, när vi är i en relation. Men en kram är inte lika hotfullt som kyssar eller sexuella handlingar, menar hon – kramas gör vi ju även med vänner och familj.

– Det är när det fysiska som vi bara delar med vår partner plötsligt delas med någon annan som vi reagerar starkt, säger Eva Rusz.

Regeln att inte vara otrogen tycker hon borde vara ganska självklar i en relation; man ska kunna förutsätta exklusivitet om man valt att leva monogamt. Däremot är det aldrig fel att prata om var den andras gränser går.

– Jag tycker sällan man ska inleda ett förhållande med att prata om rädslor, men att berätta var de egna gränserna går är viktigt för att inte känna sig förbisedd eller trampad på.

FAKTA

Här drar vi gränsen för otrohet

1. Kyssar.

2. Sex.

3. Kel och smek.

4. Samtliga alternativ.

5. Flirt, inklusive sms, mejl eller telefonsamtal.

6. Middag, bio, gå på stan tillsammans.

(Källa: Nätdejtingsajten Zoosk.se)

ARTIKELN HANDLAR OM