5 nyårslöften för en bra relation

Experterna ger ert förhållande ett lyft – med start vid tolvslaget

Foto: Colourbox
RELATIONER

Dagishämtning, matlagning, städning och jobb, jobb, jobb.

Många par fastnar i vardagens slentrian.

Med experternas bästa nyårslöften kan ni ta förhållandet till nya höjder.

Du hastar från jobbet med ­andan i halsen. In på dagis för hämtning. Mössor, vantar och teckningar samlas ihop. Snabbt in i mataffären. Det blir falukorv och makaroner. Det gillar ju i alla fall barnen. Hem och laga mat, plocka undan, äta, natta barn, ­jobba ikapp lite. Runt 22.30 är det äntligen dags för lite egentid med din partner – som redan har ­somnat.

Bryt gamla mönster

Känner du igen dig? Livspusslet är inte lätt alla gånger och relationen blir ofta lidande. Det är lätt att ta varandra för givet och glömma bort att ge varandra den bekräftelse och kärlek, som från början ­förde er samman.

Då är det dags att bryta mönstret. Nytt år innebär nya möjligheter. När du kysser din partner gott nytt år vid tolvslaget, är det dags att blicka framåt.

Aftonbladet har samlat fem ­experter som här bjuder på sina bästa nyårslöften för att ge förhållandet en kickstart på det nya året.

FAKTA

Nyårslöften:

RELATION

1. EVA Rusz, relations­expert: Vi ska inte ta varandra för givna

Varför: Beröring av varandra utlöser kärlekshormonet oxytocin, så att sträva efter att vara intresserade och nyfikna skapar ett hormonellt ”uppåttjack” i hjärnan som ger energi och goda känslor. Ofta beror relationsproblem och konflikter på att man inte kan uttrycka sina olika känslomässiga behov, därför är det viktigt att träna på det. Att leka och ha kul tillsammans skapar närhet och glädje.

Ni lovar: Var nyfikna och intresserade av varandra, ­berätta hur era känslomässiga behov ser ut och hitta på roliga saker tillsammans. Krama och rör varandra ­dagligen. Löften av det här slaget är bland de viktigaste delarna för att relationen ska ­bibehålla glöden och intresset.

HEMMET

2. Estrid Bengtsdotter, hushållsexpert:  Jag lovar att inte gnälla på hur du städar

Varför: Det är ovärdigt att bråka om städning, därför är det viktigt att försöka låta bli att gnälla på hur den andra städar. Ofta är det en i förhållandet som ser sig själv som lite bättre på att städa och vill bestämma både hur man ska städa och hur rent det ska vara. Det skapar dålig stämning. En del trivs med att ha det lite stökigt så det gäller att komma överens för att båda ska trivas.

Ni lovar: Bestäm tillsammans hur ­ofta saker ska göras och vem som ska göra vad. ”Jag dammsuger en gång i veckan mot att du våttorkar och tömmer soporna.” Belöningssystem är heller inte fel. Om man är den personen som vill ha det lite extra städat kan man locka med belöning, kanske massage.

GLÖDEN

3. Marie Hagberg, dejtingcoach:  Vi lovar att dejta minst en gång i månaden

Varför: Det är lätt att förhållandet kommer i andra hand och att man tar varandra för givet, särskilt när man har små barn. Dejta ­därför regelbundet för att hålla lågan vid liv. Även om man älskar barnen över allt annat är relationen det viktigaste för att hålla ihop familjen.

Ni lovar: Försök att komma bort/få egentid bara ni två en helg i månaden, om inte annat så för att få sova en hel natt.  Man kan gå en vinprovarkurs tillsammans, ­lära sig att dansa salsa, eller kanske göra en dags­utflykt. Be mor/farföräldrar/vänner/släktingar att ­vara barnvakt. Jag tycker också att man ska ge minst en kärleksförklaring om dagen, en lapp i fickan, ett sms eller att man går upp ­tidigare och skrapar rutan på bilen åt sin partner.

HÄLSAN

4. Shirin Djavidi, hälsocoach: Vi ska komma i form ihop

Varför: Relationen blir starkare av att man gör något tillsammans. Dessutom blir man piggare, gladare och kanske till och med kärare av en bättre hälsa. Att träna tillsammans kan göra att man ser nya sidor hos varandra vilket kan ge en sexuell attraktion. Bättre kondition och bättre styrka kan också få positiv effekt i sängen.

Ni lovar: Det är roligast att träna ihop, så hitta något ni kan göra tillsammans. ­Jogga ihop eller ha en ­stegräknartävling en gång i veckan. Turas om att bjuda ­varandra på en nyttig smoothie varannan morgon. Det är lättare att bli motiverad om ens partner är med på noterna. Om den ena vill komma i form och den andra äter praliner blir det trögjobbat.

SEXLIVET

5. Olle Waller, sexualupplysare: Vi lovar att prata om vårt sexliv

Varför: Sex­livet blir inte bättre av sig självt. Bådas lust är bådas ansvar och då gäller det att vara tydlig med vad man vill. Försök hitta de där stunderna då ni får tid för varandra.

Ni lovar: Sätt ord på känslorna, se varandra och var öppna med vad ni har lust med. Gärna med en portion humor. På nyårsnatten kanske det är bäst att ­lova att just i kväll behöver vi inte börja jobba med något, men ­lova att inte glömma bort varandra. I de relationer där sex­livet fungerar bra, kan man med en blinkning lova varandra att göra saker båda är nyfikna på. Till exempel testa rollspel eller krydda med leksaker. Men då är det viktigt att man redan har en god och öppen relation.

ARTIKELN HANDLAR OM