Dags att städa upp i arkiv ex

Relationsexperten: Efter uppbrottet – så hanterar du din före detta på nätet

RELATIONER

Kläderna är nedpackade och du har lämnat dörrnyckeln.

Men när du loggar in på Facebook möts du ständigt av en virtuell version av din före detta.

Det är dags att sanera cyberrymden och städa upp i arkiv ex.

Sverker Wadstein.

– Om man har bestämt sig för att inte ses så ska man inte ses på nätet heller, säger familjeterapeuten Sverker Wadstein.

Han betonar att vi kallar ett uppbrott för ”att göra slut” just för att det är slut, och att vi aktivt ska undvika att fortsätta följa vår före detta partner via sociala medier som Facebook och Twitter.

”Berätta varför”

Innan man tar steget och tar bort sitt ex som vän på Facebook eller avföljer honom eller henne på Twitter är det dock viktigt att berätta att, och varför, man gör det.

– Prata med personen i verkliga livet, kanske i telefon, och berätta varför du väljer att ta bort honom eller henne. Det här är viktiga saker, och det är mycket bättre att prata om det än att skriva det i ett mejl, förklarar Sverker Wadstein.

Ta en paus på nätet

Avsked och avslut är svåra saker att genomföra. Därför bör man försöka gå hela vägen med en gång, enligt Sverker Wadstein.

Om man tycker det är svårt att inte snoka runt efter bilder och inlägg från sin före detta på Facebook rekommenderar han att man går så långt att man helt enkelt tar en paus från det sociala nätverket under en period.

–Världen försvinner inte för att man inte är inne på Facebook i några veckor, säger Sverker Wadstein.

FAKTA

Arkiv ex - familjeterapeuten tipsar

Ex-kärleken som fort träffade någon annan

Plötsligt ser du kärleksfulla statusuppdateringar och bilder av ditt ex, hand i hand med någon annan.

■ ■ Så städar du upp:

”Precis som om du skulle ha sett din partner tillsammans med sin nya kärlek i verkliga livet är det viktigt att komma ihåg att det här inte handlar om dig, och hur bra eller dålig du är. Känn dig inte bortvald, utan fokusera på att problemet ligger hos honom eller henne, som uppenbarligen inte klarade av att vara själv. Om ditt ex lägger upp bilder på sig och sin nya kärlek, eller skriver tweets om hur mysigt de har så bör du helt enkelt blockera eller avfölja honom eller henne. Välj bort att besöka personens profil, det är bara destruktivt. Kanske är det allra bästa att ta några veckors paus för att slippa jobbiga uppdateringar och bilder om du har väldigt svårt att hålla dig borta?”

■ ■ Men då stökar du ner:

”Skriv inte elaka eller ironiska kommentarer om bilder eller statusuppdateringar.

Det kommer bara att slå tillbaka på dig själv.”

Ex-kärleken som inte vill släppa taget om dig

Du vill gå vidare, men ditt ex gör allt för att hålla sig kvar i ditt liv – även på nätet.

■ ■ Så städar du upp:

”Här är det absolut bästa att blockera personen på Facebook och Twitter. Självklart ska du först meddela att du gör det, och förklara varför du gör som du gör. Om du tycker att det är jobbigt att ringa eller träffa personen i verkliga livet kan du skriva ett mejl där du förklarar att hans eller hennes beteende gör det svårt för dig att gå vidare efter uppbrottet.”

■ ■ Men då stökar du ner:

”Svara inte otrevligt på din före detta partners statusuppdateringar eller tweets. Då förnedrar du honom eller henne så att det syns inför era gemensamma vänner.”

Ex-kärleken du saknar och vill ha tillbaka

Du tror och hoppas att det kan finnas chans till en favorit i repris.

■ ■ Så städar du upp:

”Visa intresse – du märker om du får gensvar. På nätet: Lägg upp bilder av dig själv där du ser glad ut, och gör trevliga saker. Bilder du trivs med, helt enkelt. Gör trevliga statusuppdateringar som du tror att din före detta kommer att reagera positivt på, men bli inte för privat. Var dig själv, men var en representativ bild av dig själv. Tänk på att alla kan skriva det du läser och att dina statusuppdateringar och bilder inte ska vara riktade enbart till exet. Skapa en positiv bild av dig själv som alla människor kan tycka om.”

■ ■ Men då stökar du ner:

”Statusuppdatera absolut inte om hur mycket du vill ha tillbaka din före detta partner. Det är precis som att ställa sig på torget och skrika det rakt ut.”

Ex-kärleken du vill hämnas på

Du är sårad, du blev illa behandlad i relationen – du vill ge igen.

■ ■ Så städar du upp:

”Hämnden är inte ljuv, den är bara destruktiv! Om din ex-partner har gjort dig illa förtjänar inte han eller hon din uppmärksamhet. Har du behov av att säga elaka saker: säg dem i verkliga livet eller över telefon, skriv dem inte. Det du skriver på nätet kommer alltid att finnas kvar.”

■ ■ Men då stökar du ner:

”Att sprida rykten eller lägga upp otrevliga bilder på exet slår tillbaka på dig själv. Hämnas inte över huvudtaget! Behöver du få ur dig elakheterna får du se till att det blir över ett samtal i verkliga livet, inte där alla kan se.”