”Hon vill få sexlivet 'snabbt överstökat'”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

1 av 2
RELATIONER

Sambons oförmåga till sex och närhet behöver inte betyda att hon inte älskar Lars, menar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Om hon är beredd att arbeta med sig själv, kan hon hitta förmågan att komma sin partner nära i intima situationer, säger hon.

Rusz råder dig.

Asexuella personer kan älska utan att känna lust. Men Eva Rusz är inte övertygad om att Lars sambo är asexuell; att hon inte skulle kunna uppleva sexuella lustkänslor.

– I mitt arbete har jag mött kvinnor som berättat att de aldrig har upplevt en orgasm. Med kognitiv beteendeterapi samt annan terapeutisk behandling kan man låsa upp tankar och känslomässiga blockeringar som hindrar en person att känna något när hon eller han kommer andra nära, säger hon.

Närhet och förtrolighet

Eva Rusz är övertygad om att problemet grundläggs i barndomen, då barnets känslor inte bemöts. För att inte bli besvikna stänger vi av känslorna. Detta skriver hon om i boken ”Relationskoden”.

– Att utveckla känslor till den man har sex med är en viktig del i en relation, men under uppväxten har vissa inte lärt sig att knyta an känslomässigt. Detta är sambons problematik: hon förmår inte komma någon nära, säger Eva Rusz.

För att man ska känna sig nöjd i en tvåsamhet är det avgörande för både män och kvinnor att relationen präglas av närhet och förtrolighet.

Många studier visar att mycket fysisk kontakt gör par lugnare, gladare samt att det minskar stresshormonet kortisol i kroppen, jämfört med de som har liten eller ingen kroppskontakt. Annan forskning visar att i relationer där man är nära varandra känslomässigt och fysiskt, förekommer det mindre konflikter och våld, enligt Eva Rusz.

– Det är väldigt trist att Lars sambo inte verkar vilja investera i närhet dem emellan. Jag förstår att det kan vara mycket påfrestande för honom, säger hon.

Terapeutisk behandling

För att det ska bli en förändring krävs någon form av terapeutisk behandling, menar Eva Rusz.

– Om sambon inte är villig att arbeta med sin anknytningsproblematik, tror jag tyvärr inte att Lars kan förvänta sig att hans sambo visar honom mer ömhet och närhet än nu.

Hon tycker att han ska ta ställning till om det är så här han vill ha det framöver, eller om han önskar sig någon annan typ av relation.

FAKTA

Veckans dilemma: ”Är min fru asexuell?”

Jag och min sambo sedan många år har nästan aldrig sex.

Om jag är duktig på att utföra sådant hon önskar, kanske jag kan få komma till. Det handlar alltså om belöningssex. Så vidrigt, nästan som prostitution.

När vi väl ligger med varandra vill hon få allt överstökat fortast möjligt.

Har pratat med henne om det här. Hon har aldrig lekt med sig själv, haft sexuella fantasier eller varit kåt. Jag har förstått att sex ur hennes synvinkel enbart syftar till att tillfredställa mannen och att göra barn.

Jag frågade henne om hon inte kunde ta initiativet till en enkel kram, kyss, beröring eller sex. Svaret var: ”Nej, det tänker jag aldrig göra. Det är din sak att sköta.”

Där drämdes pålen in i mitt hjärta.

När mina föräldrar gick bort gav hon mig ingen närhet. Hon sökte inte heller min tröst när hennes mamma dog för ett år sedan.

Resultatet av vår relation är en 14-årig dotter, det är allt.

Älskar hon mig inte alls, eller är hon asexuell?

Lars