"Min syster har varit otrogen"

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

1 av 3
RELATIONER

”Sanningen gör dig fri” eller: ”Det man inte vet har man inte ont av”.
Det första påståendet är oftast att föredra, menar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.
– Det kan vara svårt att bära på en lögn, säger hon.

Frågan Niklas ställer är en av de mest kniviga och svårlösta Eva Rusz någonsin har fått.
– Det finns ingen vinnare hur man än löser problemet, säger hon.
Varken systern eller hennes man blir lyckliga av att hon avslöjar otroheten längre fram, när händelsen börjar falla i glömska.
Tvärtom skulle det sannolikt leda till ny smärta och konflikter ifall hon river upp gamla sår. Om hon inte har för avsikt att berätta hela sanningen nu, ska hon inte göra det senare heller, tycker Eva Rusz.
– Ärlighet handlar inte om att avslöja preskriberade svekfulla handlingar i detalj. Det bara sårar och gör partnern mer svartsjuk, säger hon.
Att däremot ta tag i relationsproblem på en gång, är nästan alltid positivt för förhållandet.
– Om hon berättar om otroheten nu genast, kan det vara ett sätt att ”göra rent hus”. Så får de ta det därifrån och hjälpas åt att bygga upp förtroendet på nytt.
Lögner, skuld och skam kan påverka ett förhållande under lång tid.
– Som relationsexpert menar jag att ärlighet varar längst i 99 procent av fallen, säger Eva Rusz.
Hon tillägger att det kan finnas orsaker som triggat igång otroheten, som inte kommer fram i Niklas brev.
– Paret har levt ihop i tio år och fick barn sent. Kanske har de genomgått provrörsbefruktningar? En sådan process kan vara påfrestande och gå ut över sexlivet som då inte sällan blir mer inriktat på fortplantning än lust, säger hon.
Ingen ursäkt, men en möjlig förklaring till hennes snedsteg, menar Eva Rusz.
Hon anser att systern behöver hjälp med att relatera till sin partner igen efter det som hänt, och föreslår att hon och maken bokar tid hos en parterapeut.
Men Niklas bör ta ett steg tillbaka.
– Det är inte en brors uppgift att coacha sin syster i den här typen av frågor. Behöver hon prata om otroheten, ska hon göra det med sin man, säger Eva Rusz.

FAKTA

Veckans dilemma: "Jag tycker att hon borde berätta – vad tycker du?"

Min syster har ett stort problem. Hennes man sedan 10 år är omtänksam, hjälpsam och uppoffrar sig ofta utan att klaga. De är båda 45 år, bor bra, har bra arbeten, hyfsat med pengar och en fin dotter på 1,5 år.
Efter föräldraledigheten började hon ett nytt jobb, föll för en kollega och hade en affär under några veckor. Hon beskriver det som oemotståndligt och fantastiskt, sexet var det bästa hon upplevt någonsin.
Affären är över. Hon tänker aldrig mer vara otrogen, utan vill till varje pris rädda sin relation. Men mannen har fattat starka misstankar och krisar rejält. Han fattar att hon inte har berättat hela sanningen.
Hon har dragit några vita lögner när hon fastnat i ljug som avslöjats, men absolut inget om sexet. Hans svartsjuka förlamar relationen och hon vet inte vad hon ska göra.
Jag föreslog att hon kanske kan berätta lite mer när allt har lagt sig, för att lätta på trycket och börja bygga upp förtroendet som just nu är naggat i deras relation.
Var det ett gott råd?
Niklas