”Jag är attraherad av två män”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

1 av 3
RELATIONER

Att vara attraherad av flera personer samtidigt är inte ovanligt, menar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Men Jenni måste välja vem av de båda männen hon vill vara tillsammans med, säger hon.

Kär i en, tänd på en annan, ihop med en tredje … När känslorna styr kan det vara svårt att fatta rätt beslut i valet av partner. Men det går att ta kommando över sina känslor och dirigera dem i en viss riktning, menar Eva Rusz och drar en parallell till surrogatmödrar.

– Enda sättet för dem att hantera situationen är att stänga av känslorna för barnet de bär på. Samma sak gäller för personal inom vården, annars skulle det vara svårt för dem att utföra sina arbeten, säger hon.

Eva Rusz tycker att Jenni ska sätta sig ner och skriva en lista på vem av de två männen som är viktigast i hennes liv och varför.

– Hon behöver kartlägga deras egenskaper och värderingar och ställa dem mot varandra. Delar hon fler målsättningar i livet med en av dem? När hon vet svaret ska hon göra sitt val och hålla fast vid sitt beslut.

Att fortsätta träffa Niklas när hon är tillsammans med Kim är ingen bra idé, tycker Eva Rusz.

– Det skulle innebära att hon inte ger Kim exklusivitet, och det är inte okej, såvida hon inte har för avsikt att vara polyamorös.

Polyamori innebär att man har flera kärleksrelationer samtidigt, det krävs dock att man har sina partners samtycke. I Sverige finns föreningar som Polyheart och Polyföreningen för personer som förespråkar polyamori. Motsatsen till detta är monogami, vilket är detsamma som ett sexuellt förhållande mellan två personer.

Eva Rusz förstår att det kan vara svårt för Jenni att släppa taget om en av männen hon har känslor för.

– Kärleksband kan liknas vid ”uppåttjack” i hjärnan. Man blir lite ”hög” av att vara kär, rent biokemiskt, säger hon.

På ett omedvetet plan kan Jennis dilemma också handla om att hon vill ”vinna” båda männen. Kanske har hon ett behov av att erövra och få känna sig dubbelt åtrådd?

– Jenni ser sig som ett offer just nu, men hon kan ta kontroll över situationen. Det som krävs är att hon gör ett aktivt val: Kim eller Niklas, säger Eva Rusz.

FAKTA

Veckans dilemma: Vem ska jag välja?

I november ifjol började jag dejta en kille som heter Niklas. Han hade precis blivit dumpad av sin tjej. Efter att vi hade träffats i två veckor blev de ihop på nytt, men vi fortsatte träffas i alla fall. Jag och Niklas sågs varje helg och ibland mitt i veckan. Jag tyckte verkligen om honom, men jag började bli trött på att han inte gjorde slut med sin flickvän.

I februari var jag på fest hos en vän. Den kvällen träffade jag Kim som ville gärna träffa mig igen. När Niklas kom på att jag dejtade en annan kille blev han besviken och bröt vårt "förhållande". Några veckor efter det blev jag och Kim tillsammans. Men jag och Niklas kan inte släppa varandra. Vi träffas ibland genom gemensamma vänner.

Det känns inte rätt att ha ett förhållande med Kim och fortfarande tycka om Niklas och vilja träffa honom. Samtidigt tycker jag om Kim väldigt mycket.

Vad ska jag ska göra?

Jenni

Ulrika Lidbo

ARTIKELN HANDLAR OM