”Ska jag berätta att jag hade en affär med hennes man?”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

1 av 3
RELATIONER

Nej, Ella ska inte berätta för frun att hennes man har varit otrogen.

– Det är inte säkert att det får den effekt hon tror eller hoppas på, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Det finns mängder av historier i världen där tidigare älskarinnor skickar anonyma brev, ringer eller på annat sätt konfronterar frun och avslöjar hennes man som otrogen. 

Men det är inget Eva Rusz vill rekommendera. 

– Visst, han var en gris som var oärlig från början och inte berättade att han var gift. Trots det är det inte Ellas uppgift att underrätta folk och slå deras liv i spillror genom att berätta sanningen, säger hon.

Dessutom kan inte Ella vara säker på att ett avslöjande får de följder hon ser framför sig.

– Intentionen är kanske god från Ellas sida, men det är inte säkert att frun lämnar mannen bara för att hon får reda på hans otrohet, säger Eva Rusz.

Förmodligen har hon skuldkänslor över att hon fortsatte träffa mannen även efter att hon fick veta att han var gift. Men även om syftet med att kontakta frun är ett försök att ”rentvå sig själv”, måste hon slå det ur hågen, tycker Eva Rusz.

– Man har inte rätt att underrätta folk om deras partners otrohet. Det måste vara upp till dem att hantera sin relation, säger hon.

Eva Rusz tror att det som stör Ella är att mannen har spelat moralisk mot henne samtidigt som han betedde sig omoraliskt mot sin fru. 

– Det är säkert det som triggar henne att vilja berätta sanningen. Men att kontakta frun vore ändå att göra henne illa, säger hon.

Istället ska Ella fundera över vad hon har lärt sig av denna erfarenhet, släppa taget och gå vidare. 

– Hon har drabbats av en mans bedrövliga kvinnosyn. Men har han en gång gått bakom ryggen på sin fru, kommer han sannolikt att göra det igen, säger Eva Rusz.

– Förr eller senare brukar dessa otrogna typer avslöja sig själva, och bubblan spricker.

FAKTA

Veckans dilemma: ”Jag har fattat sympatier för hans fru”

För ett halvår sedan träffade jag en man på konferens. Jag var onykter och vi hamnade i säng. Sedan höll vi kontakten. Efter en tid erkände han att han är gift. Vi fortsatte ses trots detta. Jag var redan galet förälskad.

Efter många träffar, ett oändligt antal snusk-sms, nakenbilder och bittra tårar har jag nu brutit med honom, vilket var väldigt svårt.

Beslutet tog jag när han talade nedlåtande om sin fru. Hon har sex barn från ett tidigare äktenskap. När de träffades hade hon dålig ekonomi, men tack vare honom driver hon nu ett företag. 

Jag frågade varför han berättade detta för mig, och fick till svar att han ”ville att jag skulle förstå vem han är”.

Jag har fattat sympatier för hans fru och funderar på att berätta för henne om otroheten. 

Vad tycker du? Hade du velat veta i hennes situation, eller är det bättre att hon slipper veta? Jag är fortfarande förälskad i honom och vill honom inget illa, men frågan gnager i mig. 

Snälla, ge mig ett råd!

Ella

Ulrika Lidbo