”Maken deppar – han har blivit tjock och oattraktiv”

Veckans dilemma: ”Kan jag säga det rätt ut?”

RELATIONER

Malin är orolig över att inte attraheras av sin tröstätande man. 

– Hon borde stötta honom, inte bete sig som en kroppsfascist, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.   

Foto: Thinkstock
TRÖSTÄTER Malins make förlorade jobbet – då började han tröstäta och gå upp i vikt.

Mannen har fått sparken och dövar ångesten och stressen genom att överäta.

– Ett typiskt uttryck för den traumatiska stress man kan uppleva efter att ha förlorat jobbet, säger Eva Rusz.

Att bli av med arbetet kan många gånger leda till en sorts överlevnadsångest. Man oroar sig över hur resten av livet kommer att se ut. 

Att äta är ett sätt att hantera traumat, förklarar Eva Rusz, och menar att det är en ganska vanlig reaktion på stress.

Orimlig reaktion

Men medan mannen brottas med existentiella funderingar, oroar sig Malin för sin relationsframtid och skräms av tanken på att inte längre tända på honom.

Det är inte rimligt, tycker Eva Rusz.

– Det första man gör som partner i en sådan situation bör inte vara att klanka ner på utseendet eller ätandet. Man måste kunna tänka längre, säger hon.

Arbetslösheten har stigit

Malins man är långt ifrån ensam om att ha förlorat jobbet. Under september steg arbetslösheten i Sverige till 8,4 procent, jämfört med 8,2 procent samma månad i fjol. Antalet varsel steg från 4 540 till 7 329, vilket är det högsta månadsvärdet på tre år, visar siffror från Arbetsförmedlingen.

Utomlands är läget på vissa håll betydligt värre. I Grekland har antalet personer utan jobb ökat snabbt, men Spanien toppar listan inom EU. Av 23 miljoner arbetslösa finns 5 miljoner där, enligt Statistiska Centralbyrån. Många är oroliga, och Malins man är en av dem.

”Vi är kroppsfascister”

– I en parrelation är det viktigt att acceptera att ibland blir det knasigt eller fel. Livet blir inte alltid som man har hoppats eller planerat. Då gäller det att inte falla in i katastroftänkande, säger Eva Rusz.

Hon är kritisk till den kyla och brist på medmänsklighet hon tycker sig se i vår samtid. Särskilt när det gäller kroppsuppfattning.

– Vi är så hårda mot varandra. Riktiga kroppsfascister har vi blivit, trots att själen är viktigast, säger hon. 

Hon råder Malin att sätta sig in i sin mans livssituation och se hur hon kan vara en tröstande samtalspartner.

– Ta långa promenader och prata. Försök hjälpa honom i stället för att tänka på dina egna behov. Det är viktigt att han får känna sig älskad trots fel och brister. 

– En dag kanske Malin är den som upplever ett trauma eller en livskris. Visst vill hon väl att mannen ställer upp och finns där för henne då? säger Eva Rusz. 

Diskutera i kommentarerna nedan – vad tycker du Malin ska göra?

FAKTA

Veckans dilemma: ”Kan jag säga det rätt ut?”

Hej Eva

Jag behöver ditt råd. Sedan min man blev av med jobbet har han börjat tröstäta något enormt. Han har säkert gått upp sju-åtta kilo på en månad. Det gör mig både orolig och påverkar min attraktion till honom, om jag ska vara helt ärlig. Kan jag säga till honom att han är tjock? Hur ska jag ta mig an detta? Jag vill ju gärna hjälpa honom, men han har dragit sig inom sitt skal.

Malin