”Vill ha med min bästa väninna när jag föder”

Veckans dilemma: Sambon vägrar – kan jag ”köra över” honom?

RELATIONER

Mariella vill ha bästa väninnan vid sin sida när hon ­föder barn, men sambon vägrar.

– Hon har ingen rätt att agera diktatoriskt mot sin sambo, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Foto: THINKSTOCK/COLOURBOX
SAMBON ELLER VÄNINNAN? ”Mariella” vill att bästa vännen ska vara med.

Att kompisen finns i rummet under förlossningen är Mariellas önskan, men Eva Rusz är långt ifrån säker på att det är en bra lösning – varken för Mariella eller för förhållandet.

– Utgångspunkten är att hon och sambon väntar barn ihop. Bebisen är deras gemensamma projekt, inte Mariellas och väninnans, säger hon.

Tala med varandra

Men i stället för att träta om bästa kompisen, borde Mariella och hennes sambo tala med varandra om vilka tankar och känslor förlossningssituationen väcker i dem, tycker Eva Rusz.

Genom att lyssna på sin partners argument och farhågor kan man komma varandra närmare och förstå den andres resonemang bättre, menar hon.

– Jag kan tänka mig att sambons känsla av otillräcklighet förstärks vid tanken på att bästa väninnan ska vara med. Kanske är han rädd att han inte tillåts ta plats, funderar Eva Rusz.

Argumentet håller inte

Men Mariella behöver också få lufta sina känslor.

– Kanske är hon orolig att väninnan ska bli arg om hon inte får vara med. Eller orolig för att sambon inte ska förmå vara ett tillräckligt stöd för henne, säger Eva Rusz.

Sådana funderingar måste de våga dela med varandra, menar hon.

Att Mariella skulle ha rätt till sista ordet i diskussionen på grund av att hon är den som föder fram barnet – det argumentet håller inte, tycker Eva Rusz.

– Finns det två föräldrar ska båda ha lika stor bestämmanderätt.

Vad tycker du att ”Mariella” ska göra? Ge råd bland kommentarerna nedan.

Veckans dilemma: Sambon vägrar – kan jag ”köra över” honom?

Jag och min sambo väntar vårt första barn. Beräknad förlossningsdag är om tre veckor. Jag vill att min bästa kompis är med vid förlossningen, men min sambo vägrar gå med på det.

Han tycker att det känns helt fel att någon utomstående (hans ord) är med. Min bästa kompis och jag har gjort nästan allt ihop under hela vår uppväxt, vi delar i princip alla viktiga händelser i våra liv och känner varandra utan och innan. Det skulle kännas jättekonstigt att inte ha henne där.

Nu har detta blivit en stor grej i mitt och sambons förhållande. Han tycker att min bästa kompis har alldeles för stor plats i våra liv. Jag vill inte att han ska känna att han måste ”dela” mig med min kompis. Samtidigt är det ju jag som ska föda fram barnet, inte han. Då måste väl jag få avgöra vad som känns bäst för mig i den situationen?

Eller har jag fel?

Mariella