”Han fnyser när jag tar initiativ till sex”

Veckans dilemma: Är det lönlöst att ens försöka?

RELATIONER

Om inget annat fungerar kan ”Trogen” överväga att vara otrogen.

- Efter 36 år ihop måste hon kanske skaka om i grytan rejält för att maken ska ändra inställning, menar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Foto: Colourbox

Man ska aldrig ge upp, men i en parrelation behöver båda parter öva på att ge och ta emot kärlek och vara flexibla – oavsett hur länge man har varit tillsammans, enligt Eva Rusz.

- Problemet är mannens inställning och hans syn på relationer. Det låter som att han saknar motivation till förändring, säger hon.

Faller in i mönster

Eva Rusz menar att det är oerhört vanligt att man faller in i mönster redan tidigt i en parrelation, där ena parten anpassar sig för mycket.

- Efter många år i samma gängor kan man känna att måttet är rågat: ”Nu har jag stått tillbaka under all denna tid, nu är det min tur att få mina behov tillgodosedda!” säger hon.

Gå till sexolog

Eva Rusz tycker det är bra att ”Trogen” tar itu med problemet nu, även om många år har gått. Till en början kan hon kräva att de går till en sexolog eller familjeterapeut.

- Där kan de få hjälp med att ta reda på hur maken har ändrat sin motivation i andra sammanhang. Vilka belöningssystem har fungerat förut?

Om han inte vill ändra inställning eller vägrar gå dit, får ”Trogen” ta till mer drastiska metoder.

Eva Rusz förespråkar inte otrohet, men tycker ändå att ”Trogen” kan prova att ha sex med någon annan än sin make för att se om det svarar mot hennes föreställningar.

- Därefter ska hon berätta för mannen att hon varit otrogen. Detta kan sätta igång hans åtrå och motivera honom till förändring, säger hon.

Vad tycker du att ”Trogen” ska göra? Ge råd bland kommentarerna nedan.

Veckans dilemma: Är det lönlöst att ens försöka?

Jag är en 63-årig kvinna, gift sedan 36 år. Förhållandet har aldrig varit himlastormande, inte ens i början.

På senare tid har jag känt att det är nu eller aldrig. Om jag inte tar för mig och visar vad jag längtar efter, får jag aldrig uppleva den njutning sexuellt som jag alltid har saknat.

Problemet är att när jag visar att jag är tänd, blir han avståndstagande. Istället för att besvara mina initiativ, fnyser han och säger åt mig att sluta bete mig som en jänta.

Jag skäms och blir ledsen, men också arg. Känner mig snuvad på alla år då jag har ställt upp på hans villkor.

Jag längtar efter att få ge mig hän och fantiserar kring detta. Ibland gråter jag i hemlighet.

Kan jag få min man att se min längtan och vilja ge mig njutning? Eller är det lönlöst att ens försöka?

”Trogen”