Semester bäddar för otrohet

Osämja i relationen ökar med lediga dagar

1 av 3 | Foto: Thinkstock
Ferieprassel Under sommarledigheten är svenskarna mer otrogna än vanligt. En förklaring kan vara att slitningarna i en relation ofta förvärras när man umgås mycket.
RELATIONER

Äntligen är den efterlängtade semestern här.

Men alla är inte lyckliga.

- En tydlig trend är att fler är sugna på att vara otrogna under semestern, säger Dominika Peczynski, grundaren av sajten Victoria Milan.

Att vara otrogen är inte okej, tycker majoriteten som tillfrågades i Afton­bladet/United Minds stora sexvaneundersökning ”Sve­rige ligger”.

Men ändå gör vi det - hoppar i säng med kollegan på firmafesten, ”råkar” hamna i fel tält på festivalen eller surfar runt på otrohetssajter.

Totalt sett har otroheten minskat sedan den senaste sexvaneundersökningen genomfördes för 17 år sedan. Undantaget är sommaren, då snedsprången ökar.

- En tydlig trend är att folk är mer sugna på att vara otrogna under semestern då det lätt blir påfrestningar i relationen när man tvingas till ständiga kompromisser, säger Dominika.

Många mår dåligt

Men hur går det ihop? På sommaren sitter de flesta fast med sin familj i stugan i skärgården, på ett charterhotell i Grekland eller på en campingplats in the middle of nowhere.

Möjligheterna att kunna träffa sitt vänsterprassel är begränsade. Eller?

- Är man ute i skärgården så kan man säga att man ska in till stan och jobba och då passar man på, säger Dominika.

Relationsexperten Sverker Wadstein träffar både män och kvinnor som mår dåligt över att de varit otrogna. Att otrohet skulle vara ett sommarfenomen håller han inte med om.

- Otrohet förekommer oavsett om det är sommar eller vinter. Snarare tycks det vara så att tillfällena att vara otrogen är färre under sommaren då de flesta tillbringar tiden med sin familj - även om relationen inte är den bästa. Och det är den oftast inte om man har ett förhållande vid sidan av. Det är ett symptom på att något är fel, säger Sverker.

Han kan förstå att saknaden efter närhet och kärlek ökar under semestern när man tillbringar mycket tid tillsammans.

- Längtan blir extra stark om den egna relationen är dålig.

”Sex är underordnat”

Men i stället för att gå omkring och grunna över hur man ska kunna träffa sitt vänsterprassel tycker Sverker att semestern är en utmärkt tidpunkt att reflektera över sin relation - vad som är bra och dåligt.

- Jag förordar alltid ärlighet. Motsatsen är ju att du sårar och sviker en annan människas förtroende. Var öppen med vad du känner. De flesta mår jätte­dåligt av att leva i en lögn.

Men om jag berättar, är det väl slut?

- Min erfarenhet är att människor är mer förstående och mindre fördömande i dag och bägge har ett ansvar för sin relation, säger Sverker.

Är det svårare att förlåta en lång otrohetsaffär än ett enstaka snedsprång i fyllan?

- Jag tror det är svårare om partnern varit otrogen med samma person under lång tid, säger Sverker.

- De som träffas via Victoria Milan bestämmer sig ofta för en partner även om det såklart finns de som väljer att hoppa från tuva till tuva, säger Dominika.

Att otrohet uteslutande handlar om sex är inte hennes erfarenhet.

- Sex är underordnat, det handlar mer om att bli bekräftad. Lever man ett ganska monotont liv i vardagen så vill man ha en förändring - utan att behöva skilja sig.

565

av 2 891 tillfrågade i Aftonbladet/United Minds undersökning svarade att de haft sex utanför sitt för­hållande.