– ”Rätt” behöver inte alltid vara rätt

Zandra Lundberg: Det är ta mig fan orimligt att välja kärlek efter några kriterier

Foto: Pontus Orre
Zandra Lundberg.
RELATIONER

Åh, vad jag längtar till framtiden då jag slipper ha några valmöjligheter över huvud taget.

Tänk vad simpelt, att bara knappa in vilka egenskaper drömpartnern ska ha:

jobbar med webbutveckling, bruna ögon, gillar Laleh, bra morgonhumör, ingen uppslitande skilsmässa i bagaget, dammsuger två gånger i veckan, skrattar åt den första Boratfilmen (men tycker att ”Brüno” och ”The dictator” är överskattade).

Och vips! Står han eller hon nervöst trampande utanför dörren.

Smidigt!

Eller?

Vi lever i en tillvaro där det mesta filtreras för att vi ska få exakt vad vi vill ha.

När vi ska köpa bostad bestämmer vi oss för ett specifikt område och antal kvadratmeter. Allt annat utesluts. Bloggare och twittrare väljer vi efter våra intressen. Allt annat utesluts.

Vi gör listor med låtar vi gillar. Allt annat utesluts.

Många väljer numera också att filtrera sina nyheter för att bara läsa ämnen de är intresserade av. Resten av nyhetsflödet utesluts.

Smidigt!

Eller?
 

De största dejtingsajterna har redan tagit på sig ansvaret att sålla bort tusentals medlemmar för att lyfta fram några få som passar dig. Detta med hjälp av algoritmer som läser av dels vad du själv fyller i men också ditt beteende när du klickar runt. Valmöjligheterna blir färre.

De nischade dejtingsajterna blir fler och fler. Framgångsrika träffar andra framgångsrika, kattälskare träffar kattälskare, feng shui-entusiaster träffar andra feng shui-entusiaster.

Smidigt!

Eller?

Tja, risken med att snäva åt nyhetskonsumtionen är väl kanske att allmänbildningen blir haltande. Eventuellt blir vi också mer trångsynta.

Men när det kommer till kärlek. Då är det ju ta mig fan orimligt att välja efter några kriterier!

Bara för att jag i tanken föreställer mig en drömpartner som gillar Laleh och värdesätter regelbunden dammsugning betyder det ju inte att jag blir förälskad i en sådan person.

Se på mig. Jag ville ha en berest, medelålders George Clooney-man med konjakintresse och figursydda kavajer. Jag kärade ner mig i en blond 29-åring som uppskattar folköl och beskriver sin klädstil som ”slarvigt uppklädd”.

Så ”rätt” behöver inte alltid vara rätt.

Tvärt om – det kan vara helt fel.

ARTIKELN HANDLAR OM