Strunta i ditt hjärta - lita på forskarna

Henrik Fexeus tar vetenskapen till hjälp i nytt dejtingprogram på tv

Foto: Jonas Herjeby
KODKNÄCKARNA Henrik Fexeus (i mitten) hjälper singlarna Greta Tidholm och Staffan Nilsson att hitta kärleken i SVT:s ”Kärlekskoden”.
RELATIONER

Finns det en vetenskaplig kod för kärlek?

Absolut, menar mentalisten ­Henrik Fexeus.

– Det är inte alltid instinkten är det bästa när man ska välja partner, säger han.

Foto: Colourbox
LYSSNA INTE PÅ HJÄRTAT Att följa magkänslan vid val av livspartner är inte alltid att rekommendera, enligt forskare som kartlagt vilka egenskaper vi egentligen attraheras av.

Att följa hjärtat och magkänslan vid val av partner är nog självklart för de flesta.

Men inte för Henrik Fexeus. Med stöd av forskningen ska han i SVT-programmet ”Kärlekskoden” bevisa att den perfekta matchningen mellan två parter bygger på vetenskap. Två deltagare - singlarna Greta och Staffan - utsätts under de sex avsnitten för olika experiment för att se om ljuv musik kan uppstå.

Lukt och kroppsspråk

Enligt programledaren betyder en annan människas lukt, kroppsspråk och röst mer för vår attraktion än vi tror.

– Många av oss gör omedvetna val och tänker ”detta känns bra”, ändå slutar det ofta i en separation. Då måste man ju fråga sig varför och fundera på vad jag kunde ha gjort annorlunda. Med vetenskapens hjälp tar vi reda på varför vi gör vissa val, men framför allt hur vi kan bli bättre på att välja, säger Henrik Fexeus.

Kittlades av tanken

För singeltjejen Greta Tidholm, 30, har trygghet och humor alltid varit de egenskaper hon letar efter hos en partner. Termer som anknytning och psykologiska aspekter är inte det första hon tänkt på när hon kollat in någon på krogen.

Hon kittlades av tanken på att få testa hur hon med vetenskapen som ledstjärna skulle kunna bli bättre på att hitta rätt.

– Genom programmet har jag lärt känna mig själv bättre och vad jag behöver för att må bra i en relation. I stället för att leta efter en partner som är lik mig själv, vilket jag till stor del gjort tidigare, så söker jag i dag min motpol. Vetenskapen har gjort mig klokare. Jag har fått många aha-upplevelser som jag bär med mig i dag, säger Greta.

Men kan det inte kännas lite tråkigt och andefattigt att koppla bort hjärtat när man ska välja partner?

– Kärleken blir inte mindre legitim för att vi tar hjälp av vetenskapen, säger Henrik Fexeus.

Handlar om att våga

Relationsexperten Eva Rusz, författare till boken ”Relationskoden”, har ägnat mycket tid åt forskning om varför vissa får till en bra relation medan andra aldrig får det.

– Vetenskapen visar att det handlar om att bryta förbannelsen att alltid välja med hjärtat, ­våga lämna bekvämlighetszonen och testa nya beteenden, säger hon.

Hitta rätt med hjälp av...

... luktsinnet

Är armsvett verkligen attraktivt? Ja, faktiskt.

Forskare har hittat två doftämnen, feromoner, som finns i vanlig svett. Försök där kvinnor fått lukta på tröjor som män burit ­visar att kvinnor föredrar dofter av män som har ett bra immunförsvar - och därmed kan ge deras gemensamma barn ett så bra immunsystem som möjligt.

När män luktat på kvinnors tröjor har de kunnat identifiera när kvinnan är som mest fertil. Dofterna bedömdes då som ”njutbara” och ”sexiga”.

Källa: Forskning.se

... språket

Kärleken tycks ha ett eget språk. Forskare vid universitetet i Austin, Texas, har visat att sättet vi pratar på kan vara avgörande för om två personer passar ihop. De som talar på liknande sätt passar bättre ihop.

Studien fokuserade på så kallade funktionella ord, alltså småord som används hela tiden, t ex det, en, vara, den, ska, och, han, hon. Försökspersonernas konversioner spelades in och analyserades av datorer.

De personer vars språkstil liknade varandra hade fyra gånger så hög sannolikhet att vilja träffas igen, jämfört med de vars stilar ­inte synkade lika bra.

Ytterligare ett experiment visade samma mönster hos dejtande par som chattade på nätet. Nära 80 procent av paren som hade ett liknande sätt att skriva träffade fortfarande varandra efter tre månader. Hos par med mer olikartade stilar var siffran 54 procent.

Källa: Svenska Dagbladet

... ansiktsdragen

Ett symmetriskt ansikte, det vill säga att båda ansiktshalvorna liknar varandra, är ett mått på attraktivitet, visar forskning gjord i Storbritannien. Bristande symmetri kan vara ett tecken på att man varit utsatt för miljömässig eller utvecklingsmässig stress. Symmetri visar att man klarat det ­utan större påverkan, vilket kan tyda på bra gener. Kvinnor ser i försök ofta positivt på symmetriska mansansikten. Mer feminina ansikten lockar mest när kvinnor väljer livspartner. Men om de ska välja engångspartner föredrar de ofta ett utseende med kraftigare käkben och haka.

Källa: Forskning och Framsteg