Forskaren: Fantisera om din partner

Föreställ dig er tillsammans vid frukostbordet

RELATIONER

Romantiska brev och fantasier om ett liv i framtiden. Det kan vara receptet för att hålla liv i distansförhållandet.

– Nyckeln är att se sin partner framför sig, säger Iveta Jurkane-Hobein, sociolog och ”kärleksdoktor”.

Det fanns en tid när undertecknad till den här artikeln pendlade fram och tillbaka mellan England och Sverige, mellan studierna här hemma och kärleken i Liverpool. Jag kommer ihåg det första jag och min man gjorde, vi bytte tröjor med varandra. Jag fick min blivande makes kofta och doften av hans deodorant höll hoppet vid liv om att kunna leva ihop en dag.

Iveta Jurkane-Hobeins forskning visar att vi inte var ensamma om att göra så. Att utväxla parfymer är en vanlig strategi för att hålla kärleken vid liv. I sin färska avhandling har hon intervjuat 19 personer om hur de har tacklat svårigheterna.

Viktigt att fantisera

– Det är viktigaste är att kunna fantisera om den andre parten och hur det ska bli när man ses, säger hon.

För att göra det behöver man ha en detaljerad insyn i varandras liv. Allt ifrån vardagliga saker, som hur din älskling föredrar att ta sitt kaffe på morgonen, till att veta hur hens schema ser ut för veckan.

En annan avgörande faktor är att vara överens om framtiden, att det finns en tydlig deadline när pendlandet är över.

– De flesta som jag intervjuade såg distansförhållandet som en temporär lösning, säger Iveta Jurkane-Hobein.

Men att träffas sporadiskt är inte bara en plåga. Avhandlingen vittnar om att den här typen av förhållande plockar fram det bästa i oss. Vi har helt enkelt inte tid att tjafsa om sockor vid dörren.

Idealiserad bild

– Ofta har man en lite idealiserad bild av sin partner som ökar motivationen att fortsätta.

Även om Skype och den digitala eran har blivit räddningen för många långdistanspar ska man inte underskatta snigelpost. Ivetas undersökning visar att brev och presenter betyder mycket när man bort lång från varandra.

– Handskrivna brev läser man på ett annat sätt. Man tar fram dem om och om igen, det blir något att hålla fast vid, ­säger hon.

Fotnot: Forskningen bedrevs vid ­Södertörns högskola och Uppsala universitet.