Ska vi bara ge upp och skiljas?

Eva Rusz svarar på läsarnas frågor om relationer.

RELATIONER

Fråga: Jag och min fru har varit tillsammans i 20 år och vi har två underbara barn. Sedan vi blev föräldrar har vi ”glidit isär”, som så många andra i vår situation. Nu säger min fru att hon vill skiljas, att hon inte orkar mer. Men min syn är att vi inte har rätt att bara skiljas utan att göra ett allvarligt försök tillsammans, då vi ju har barn. Hon tror inte att det går. Jag tycker att det är oansvarigt att inte ens ge det en chans. Hur mycket ska man försöka? Jag älskar fortfarande min fru ohyggligt mycket.

Per

Eva svarar: Givetvis bör man försöka göra allt man kan innan man fattar sådana omvälvande beslut. Det är ett tråkigt faktum att människor ofta inte ”gör något” förrän något dramatiskt händer. Det låter på din beskrivning som om ni borde ha jobbat lite mer på relationen tidigare.

Kontakta en familjerådgivare eller liknande. Berätta för din fru vilka starka känslor du har för henne och inte minst varför du har dem. Denna kris kan ju, som du själv tänker, bli en utveckling av er relation. Men börja framför allt prata med varandra och försök båda två att tänka att ”det kan visst gå att få vår relation att fungera igen”.