Hit åker vi i vinter

avLina Thorén

Favoriten Thailand toppar fortfarande - men hotas av bubblare

Foto: Mexiko vs. Dubai Två bubblare på topplistorna över julens och vinterns mest populära sol-destinationer. Thailand ökar inte i antalet bokade resor, för första gången på många år.

Vart ska du resa i vinter?

Många satsar på att spendera arbetstagarjulen i solen.

Thailand är forfarande mest populärt, men uppstickare som Mexiko och Dubai bokas också bra rapporterar reseföretagen.

Thailand har länge varit svenskarnas storfavorit för vintersemestern. Sedan åtminstone tio år vallfärdar hundratusentals vinterbleka till paradisöarna och stränderna i öst.

Men i år har trenden vänt något – för fösta året någonsin ökar inte antalet resande till Thailand.

I stället verkar många vara intresserade av alternativa – soliga – länder.

Mexiko slår rekord

Det har till exempel aldrig varit mer populärt att resa västerut, mot Central– och Sydamerika. Charterarrangörerna har inte vart sena att snappa upp det ökade intresset, och ordnar fler resor än någonsin mot exempelvis de Karibiska öarna.

Charterarrangören Fritidsresor rapporterar att Mexiko är deras mest bokade resmål i vinter, sett i bokningsgrad.

Totalt sett är Mexiko ändå mindre bokat än gamla favoriter som Thailand, Kanarieöarna och Egypten. Även Kap Verde är populärt.

Dubai över jul

Ett annat resmål som ökat mycket i år är Dubai. Enligt Flygbarometern.se är det 87 procent fler bokade resor dit över julhelgen i år, jämfört med förra året.

En förklaring till det är förstås att det i år är en riktig arbetstagarjul, med mycket ledigt. Men det verkar också som att svenskarna fått upp ögonen för storstadskänslan, de konstgjorda sanddynerna,  den överdådiga lyxen – och värmande solen som Dubai erbjuder.

Dessutom är det inte en lika lång flygning som till exempelvis Thailand eller Karibien.

– Vi kan se att Dubai blir allt mer populärt och allt fler svenskar väljer resmålet när de vill komma iväg till solen. Befolkningen är trevlig och där finns allt vi kan önska oss, från sol, bad och shopping till den arabiska mystiken och även en skidbacke, säger Marléne Wallberg, marknadsdirektör på Supersavertravel som säljer många resor till Dubai.

Enligt Flygbarometern.se är Bangkok även i år det sötrsta resmålet över jul, medan det land som har flest bokningar är USA med New York i topp.

Även Kanarieöarna finns förstås med på deras topplista.

ARTIKELN HANDLAR OM

Thailand

Dubai

Jul