Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Vem har rätten till armstöden?

Uppdaterad 2019-01-10 | Publicerad 2019-01-01

Alla som någon gång suttit på ett flygplan har upplevt dilemmat: vilken passagerare har rätt till de mellersta armstöden?
Är det först till kvarn som gäller, eller bör stackaren i mitten få åtminstone lite lyx?
Vi har pratat med några av Aftonbladets mest resvana profiler för att få svar på frågan.

Du sitter i ett av charterplanets hårda säten och vill självklart vara så bekväm som möjligt trots att du är hopklämd mellan raderna i ekonomiklassen. Men för den goda stämningens skull vill du inte göra resenärerna bredvid irriterade genom att inkräkta för mycket på deras space.

När tre personer ska dela på fyra armstöd uppstår alltid frågan: vems är de två armstöden i mitten egentligen?

Vi har pratat med tre av Aftonbladets mest resvana medarbetare om vilken vett och etikett som gäller på flygplan.

Johan Gunnarsson, resereporter:

– För att göra det enkelt för sig så har man alltid rätt till armstödet som är till höger om en. Av den enkla anledningen att man lutar lite åt höger på flygplan, det vill säga bort från mittgången. Även de som är vänsterhänta och kanske har en naturlig lutning åt vänster kan inte luta sig åt ditåt för då hamnar de i gången och krockar med flygvärdinnornas vagnar. Så egentligen har man bara tre armstöd för det mot gången räknas inte.

Vilken plats sitter du helst på?

– Jag försöker alltid välja platsen mot fönstret för då kan jag trycka mig in mot hörnet för att vara så lite i vägen som möjligt. För mig är mardrömmen att hamna i mitten för då måste man fälla ihop sig så mycket för att inte störa de andra.

Hur är man en bra seatbuddy?

– Man får göra så gott det går, respektera varandra och försöka se det som en osynlig vägg från armstöden och uppåt. Man ska inte gå in och ta så mycket av grannens sida.

Är det alltid passageraren i mitten som ska få de mellersta armstöden?

Tobbe Ek, nöjesreporter och kolumnist:

– Stackaren som sitter i mitten har rätt till båda och största delen av mitten-armstöden. Det finns inga tvivel om saken, sitter man mot gång kan man luta sig utåt, sitter man vid fönstret kan man luta sig mot väggen men i mitten får man bara sitta där, och då får man armstöden.

Går det inte att dela på armstöden?

– Om de är så pass stora att de går att dela så ska personen i mitten iallafall ha rätt till två tredjedelar av armstöden. Jag säger det bara för att sitta i mitten är så mycket obekvämare än att sitta i fönster eller gång.

Vilket säte brukar du välja?

– Jag väljer alltid gång, jag vill kunna resa mig och gå på toaletten utan att behöva klättra över massa människor. Jag sover inte jätteofta på flygplan och gör jag det så är jag inte lättväckt, då kan jag ändå resa på mig om någon behöver gå förbi.

Frida Söderlund, reporter och kolumnist:

– Det är redan väldigt, väldigt synd om den som sitter i mitten. De som sitter på sidorna har ju redan något eget att luta sig mot. Jag tycker att man ska ”cut some slack” till den som sitter i mitten, det är absolut snällast för det är redan asjobbigt som det är.

Vilken plats sitter du helst på?

– Längst ut, för då kan man gå på toa när man vill, man behöver inte störa eller väcka någon som sover. Jag gillar att kunna röra mig fritt, jag blir så rastlös så jag vill kunna komma upp och gå lite.

Har någon bett dig att flytta på armarna någon gång?

– Folk är lite sneaky, speciellt om man håller på att somna, då tar de tillfället i akt och börjar buffa lite. Det är så otrevligt. Det är lite svenskt tror jag, de gör det i smyg och hoppas att de inte blir påkomna.

Alla Aftonbladets reseguider - Ladda hem och ta med

Följ ämnen i artikeln