Ryanairs vd: Låt flygvärdinnan landa

avErik Olsson

Men det senaste sparförslaget från Ryanairs vd sågas som ett pr-trick

Skippa andrepiloten och låt en flygvärdinna landa planet om förstepiloten skulle bli sjuk eller avlida under resan.

Det är det senaste besparingsförslaget från flygbolaget Ryanairs vd Michael O'leary.

– Man behöver faktiskt bara en pilot. Låt oss ta bort den andre piloten. Låt den förbaskade datorn flyga planet, säger han i en intervju med tidningen Bloomberg Business Weekly.

Men vad händer då om den enda piloten ombord skulle få en hjärtattack? Enligt Michael O'Leary ska man lära upp en person i kabinpersonalen som ska kunna landa planet i en nödsituation.

– Om piloten hamnar i ett nödläge ringer han på en klocka och kallar in en flygvärdinna. Hon kan landa planet, säger den kontroversiella flygbolagsledaren.

"Bortom all rimlighet"

Hans förslag sågas av piloter och flygsäkerhetsexperter som menar att det är en vansinnig och extremt farlig idé.

– Det är bortom all rimlighet, säger bland annat Patrick Smith, en erfaren pilot, till Bloomberg Business Weekly.

Detta är inte första gången som Michael O'Leary kommer med ett halvgalet förslag till besparingsåtgärder. Förra året lanserade han idén om ståplatser för passagerarna för att få in fler personer i samma flygplan – ett förslag som hittills inte visat några verkliga tecken på att genomföras.

Däremot pekar allt mer på att man faktiskt kommer införa en avgift på 1 euro för toalettbesök på sina flighter. Förslaget har granskats av EU och befunnits vara lagligt eftersom det inte finns någon juridisk skyldighet att ha toaletter ombord på flygplan.

Många skrattar åt förslagen och frågan är hur allvarligt menade de är. Det har hävdats att Michael O'Leary kastar ur sig uppseendeväckande uttalanden endast för att få publicitet.

Galna idéer – men stora framgångar

Faktum kvarstår dock när det gäller hans framgångar med Ryanair. Det forna lilleputt-företaget blev i juli i år det första flygbolaget i historien att passera gränsen 7 miljoner passagerare på en månad.

På 17 år som vd har Michael O'Leary utvecklat Ryanair från ett litet regionalt flygbolag på Irland till att idag ha över 7 000 anställda och flyga till 155 destinationer i 26 länder.

Under det senaste årtiondet – när flygbolagsbranschen kollektivt förlorat över 50 miljarder dollar - har Ryanair visat positiva siffror i bokslutet under nio av tio år.

Senaste årsbeskedet som kom i mars i år visade på en vinstmarginal på 431 miljoner dollar, enligt Bloomberg Business Weekly.