”Jag kände, här ska vi förlova oss”

Publicerad:
Uppdaterad:

Först föll Ia – nu älskar hela familjen Svensson vackra Halong Bay

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Halong Bay ligger i norra Vietnam.

I skärgården med de dramatiska kalkstensbergen har Ia Svensson, 36, hittat sin drömplats i världen.

Först föll hon dit själv, sen fick hon med sig hela familjen.

Här är hennes berättelse från ljuva Vietnam.

Hon åkte till Vietnam ensam första gången i november 2003. Ia Svensson, 36, behövde reparera sitt förhållande, sitt liv. Det gjorde susen för kärleken.

– Jag bestämde mig för att ”hit måste vi åka tillsammans – här ska vi förlova oss”. Efter min resa var jag hemma igen, hemma i verkligheten. Allt blev bara pannkaka och jag och Magnus separerade – men det var någon där uppe som hade andra planer för oss. Vi hittade tillbaka till varandra och nästan exakt fyra år senare var vi på väg – jag, Magnus och vår tre år gamla dotter Nadja.

För hela familjen

Hela familjen föll för Vietnams allra vackraste skärgård, Halong Bay. Och där, mitt bland uppskjutande kalkstensklippor, växlade Magnus och Nadja ringar.

– Vi tittar ofta på bilderna från vår resa och väntar bara på att vår andra lilla tjej, nu ett och ett halvt år, ska bli lite större och också få följa med till Halong Bay, säger Ia Svensson.

Att resa med barn var absolut inga problem. Hela familjen vandrade i djungeln, besökte grottor från kriget och den flytande byn, floating village.

– Ett av mina absolut bästa tips i Halong Bay är att åka på utflykter till kalkgrottorna. Utmed huvudgatan på ön CatBa finns små turistbyråer dit man går och bokar sina utflykter. Det finns färdiga utflyktspaket eller så kommer man överens om något man själv vill upptäcka. Vips står det sedan en kille med vespa redo att ta dig dit du vill åka.

Gigantiska grottor

Kalkgrottorna är lika gigantiska som kyrkor och en av dem sträcker sig hundratals meter in i berget. Det droppar från grottaket och kalket bildar stora hängande stalaktiter. Från golvet växer det stora stalagmiter.

– Inne i grottan är det otroligt fuktigt och väldigt varmt, så en sjal eller handduk att torka sig med och en stor flaska vatten är ett bra tips att ha med sig innan man går in. Det är vackert upplyst med spotlights överallt och man går på små stigar och trappsteg på det hala golvet, säger Ia.

På ön CatBa finns ingen direkt trafik utan de allra flesta tar sig fram på sina vespor.

Många vägar är också enbart anpassade för cyklar och vespor.

Hängde i lianer

– Det var en sådan liten väg som ledde oss till början av berget vi skulle bestiga. Vespakillarna som vi hade bokat stod redo och vi hoppade på och for iväg. Vi åkte en kvart ut från CatBa Town, ut på landet genom en liten by som låg underbart vackert i den lilla dalen.

Väl framme fick vi sällskap av en kille som skulle guida oss upp på berget mitt i djungeln.

Det var bergsbestigning på hög nivå eftersom man vissa gånger fick ta sig upp med hjälp av lianerna som hängde från grenarna i träden. Det var halt och väldigt brant, ibland var det säkrast att inte titta ner bakom sig.

Men väl uppe efter drygt en timme öppnade sig en utsikt som man blev helt hänförd av, inga ord kan beskriva allt det vackra. Vi kunde se en skymt av den lilla byn vi åkt igenom och framförallt en stor del av öriket Halong Bay. Den utflykten är inget för dig med flipflops, så ta på dig ordentliga skor. Du bör vara om inte atlet så i alla fall lite tränad och absolut inget för barn, säger Ia.

Gömde sig under kriget

En annan fantastisk utflykt var när vespaförarna skjutsade hela familjen – givetvis också dottern Nadja – till en av de större grottorna på ön där lokalbefolkningen bodde och gömde sig under kriget.

– Vi gick in genom en liten, väl kamouflerad ingång och såg utrymmet där tusentals människor bodde under tiden kriget gjorde. Det var en riktigt kuslig stämning.

På många ställen i Halong Bay finns det små byar på vattnet, de kallas floating village. Alla har sin egen flotte med sitt lilla hus på, några barn och kanske en hund som husdjur som skäller så det ekar i hela bukten när man åker förbi. Skolan ligger givetvis också på en flotte.

De flesta livnär sig på skaldjursfiske och fiskeodlingar.

– På bryggan utanför huset står mamman och tvättar eller lagar mat. Det är en fantastisk syn i ett lika fantastiskt land.

Guide till Vietnam!

Caroline Engvall/text

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN