Nya sadel-stolen gör flyget ännu trängre

avLeif-Åke Josefsson

RESA

Första steget mot ståplats – krymper benutrymmet med 20 cm

Foto: Aviointeriors
Sky Rider har tagits fram av en italiensk designfirma. Stolen har dock ännu inte godkänts av luftfartsmyndigheter.

Här är flygstolen som nästan packar passagerarna som sillar.

Snart kan den finnas på ett lågprisflyg nära dig.

Aviointeriors, en italiensk designfirma med huvudsäte i Latina i regionen Lazio, har tagit fram den nya stolen Sky Rider.

Den ska få dig att känns dig som en cowboy omrord och liknar närmast en sadel.

Målgruppen är framför allt lågprisbolag som irländska Ryanair och kinesiska Spring Airlines. Båda bolagen har lanserat tanken på att erbjuda ståplats för kortare flygningar, allt för att kunna klämma in ännu fler passagerare.

”Det är i alla fall ett säte”

Det som skulle kunna tilltala dessa är att utrymmet mellan sätena är extremt trångt. I Sky Rider sitter man med endast 58,5 centimeters benutrymme mot sätet framför. Som jämförelse har flygbolagen i dag i allmänhet minst 75-80 cm utrymme även på kortare flygningar.

Sky Rider gör det möjligt att utöka antalet flygstolar ombord.

Gaetano Perugini, som lett designteamet påpekar att den nya stolen passar in i den debatt som uppstått efter utspelet om ståplatser ombord.

– Även om avståndet mellan sätena är extremt snävt så talar vi ändå om säten, inte om att vi ska ha passagerare som står ombord. Man sitter på ett speciellt säte, men det är i alla fall ett säte.

”Cowboys rider ju i åtta timmar”

Sky Rider-stolen har också plats för ett litet handbagage i en särskild hållare plus en hake för att hänga ett klädesplagg.

Dominique Menoud, chef för Aviointeriors Group, jämför just med cowboys när han beskriver syftet med Sky Rider.

– För alla flighter mellan en timme och kanske ända upp till tre timmar erbjuder detta en bekväm sittning. Sätet är som en sadel. Cowboys rider ju åtta timmar om dagen och känner sig ändå bekväma.

ARTIKELN HANDLAR OM