Turkiet tillbaka på topp tio-listan över turistresmål

Turkiet var i många år ett av de populäraste resmålen för svenskar – men efter oroligheter försvann landet från topp tio-listan.
Den turkiska lirans fall har dock gjort landet populärt igen.
– Det är väldigt stora ökningar på alla orter, säger Lina Eklund på resebyrån Resia.

Turkiet är efter flera år tillbaka på listan över de mest populära turistresmålen för svenskar.

En av anledningarna bakom ökningen tros vara den turkiska valutans fall som gör att det blivit mycket billigare att turista i landet. Liran har bara i år tappat nästan 40 procent av sitt värde jämfört mot dollarn och euron.

– Det har blivit ett väldigt prisvärt resmål, vilket gjort att svenska resenärer verkligen lockats tillbaka till Turkiet, säger Katarina Daniels på resebyrån Ticket.

Kebab och öl – 35 kronor

Priserna på mat och dryck har sänkts kraftigt sedan lirans allt svagare ställning. En kebab och en fatöl kan tillsammans kosta runt 35 svenska kronor, uppger danska Ekstrabladet.

När det kommer till reguljärflyg är det framför allt turistorten Bodrum som står ut.

– Det är väldigt stora ökningar på alla orter men för Bodrum är det en ökning på 300 procent när det kommer till reguljärflyg och för Istanbul är ökningen 47 procent, säger Lina Eklund.

Alanya. Hit lockas många semestersugna svenskar.
Alanya. Hit lockas många semestersugna svenskar.

Majoriteten tveksamma till Turkiet

Trots att fler väljer att åka till Turkiet uppger fortfarande majoriteten av svenskarna – 81 procent – att de inte lockas av att semestra i landet, enligt Tickets senaste Sifoundersökning.

Katarina Daniels på Ticket tror att det kan bero på att man kan känna oro om man inte tidigare varit där.

– Det är rätt många som säger det och jag tror det är ganska många av dem som inte har varit i landet förut. Men sedan oroligheterna har lagt sig sig och liran är så pass låg har folk blivit mer benägna att åka dit, säger hon.

”Svenskarna inte lika rädda längre”

Förutom det billiga priset tror Lina Eklund att Turkiets uppsving kan bero på att svenskarna inte längre känner sig lika oroliga för de terrordåd och oroligheter som skett i Europa de senaste åren.

– Jag såg att även Nice och Paris ökat väldigt mycket och kommit in på topp tio-listan. Det var ju de som drabbades rätt hårt. Paris var ju en av de första och sedan Nice så det känns som att svenskarna inte är lika rädda längre. Turkliet är väldigt prisvärt – det är säkert därför många också hittar tillbaka.

Publisert:

LÄS VIDARE