Här är paradisstränderna som förstörts - av människan

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Guanabara Bay är en av platserna som förstörts av mänsklig nedskräpning.
Guanabara Bay är en av platserna som förstörts av mänsklig nedskräpning.

Turism

Runt om i världen finns vackra stränder som lockar besökare från hela världen. Men denna turism har satt sitt spår på stränderna som förstörs av nedskräpning och föroreningar. Här är nio stränder som förstörts av mänsklig närvaro.

Känslan av att sitta på en kritvit sandstrand med fötterna i kristallblått vatten är svårslagen. Lägg då till simmande grisar, kryssningsresor, stränder kända från film, eller exceptionella djurarter så är det inte så svårt att förstå varför vissa stränder lockar till sig massor med turister. Men när för många turister reser till en och samma strand leder det ofta till föroreningar, nedskräpning och skadade ekosystem. I vissa fall har det blivit så illa att ständerna fått stänga för besökare. Här är nio stränder som människor har förstört, en sammanställning som Insider gjort, som även Expressen skrivit om.

Kuta - Indonesien

Bara ett land förorenar världens hav mer än Indonesien, och det är Kina. 10 procent av värdens havsförorening kommer ifrån Indonesien. Och ibland är stränderna på Bali paradiset på jorden, men ibland liknar de mer soptippar än någonting annat. I december 2017 var det ett sopnödläge på stränderna Jimbaran, Kuta och Seminyak. Detta då skräp flyter i land och fyller stränderna med plast. Detta är inte ovanligt på platsen, tvärtom är problemet ännu större under regnperioden då skräp flyter i land.

I januari gick människor runt och samlade skräp på stranden i Indonesien.

Big Major Cay - Bahamas

Ön Big Major Cay har vackra stränder och turkost vatten- men det är mer grisarna som lockar besökare till ön. Den vilda flocken grisar simmar dessutom i havet. Men de senaste åren har flera av grisarna hittats döda, enligt National geographic har upp till 10 grisar funnits döda så att det bara finns runt åtta stycken kvar. Anledningen tros vara att turister lämnar mat på stranden som grisarna äter då man har hittat stora mängder sand i grisarnas magar. Tidiga rapporter visade även att turister gett grisarna alkohol, skriver National geographic. En tredje möjlig anledning är klimatförändringar och torka som hotar djurens vattenresurser.

Grisarna ser ut att ha det bra på stranden - men hotas av människornas närvaro.

Maya Bay - Thailand

Har du sett ”The Beach” med Leonardo DiCaprio i huvudrollen? Då känner du säkert igen Maya bay i Thailand. Filmen har fått turisterna att flockas till stranden och många tar en dagsutflykt med båt för att gå i filmens fotspår. Men turisterna har fått Thailändska myndigheter att ta till drastiska åtgärder - och stranden har nu stängt. Från juni till 30 september, då det är lågsäsong, har stranden stängt för att kunna återhämta sig från turismen. Detta då de många resorna till platsen skadar korallreven.

Enorma mängder turister tar sig till Maya Bay årligen.

Galápagosöarna - Ecuador

På öar finns ofta arter som inte återfinns på andra platser i världen på grund av den isolerade miljön. Ett bra exempel på detta är Galápagosöarna i Ecuador, och många reser till platsen för att få se dessa unika djurarter. På platsen finns bland annat havsleguaner, jättesköldpaddor och fågelarten blåfotade sulor. Men ironiskt nog så skadar besökarna de djur de reser till öarna för att se. Det är nämligen så att nya arter kan skada de ursprungliga djuren och växterna, och nya arter tar sig till öarna enklare när så många som 200 000 turister besöker ön, vilket var siffran 2015.

Turisterna skadar de djur de reser till Galápagosöarna för att se.

Boracay - Filippinerna

När stranden och vattnet liknas med en avloppsbrunn - då vet man att någonting är fel. Och det är precis vad Filipinernas president Rodrigo Duterte kallade Boracays stränder. Enligt CNN var det 1,7 miljoner besökare på ön under 10 månader, och dessa turister lämnar spår efter sig. Inte minst på grund av antagandena om att flera av öns avlopp leder rätt ut i havet, även om detta inte har bekräftats. Turismen ledde till att man i april tog beslutet att stänga stranden i 6 månader. Under dessa månader får ingen turist resa till ön, och man ska då städa upp stränderna.

Även polisen hjälper till med städandet av Boracays stränder.

Kamilo - Hawaii

Stranden Kamilo på Hawaii kallas även för ”plastic beach” och är en av världens smutsigaste platser. Stranden ligger på landsbygden på ”The big island” - och den är täckt med allt från hårborstar till vattenflaskor. Årligen sköljs plast upp på stranden och en anledning till detta är att stranden ligger nära det som kallas ”The great Pacific garbage patch”, en sophög som flyter omkring i stilla havet.

Stranden är i princip täckt med plast.

Guanabara-bukten - Brasilien

Skräpet i Guanabara-bukten i Rio de Janeiro uppmärksammades främst under OS 2016, när det var problematiskt för simmare, seglare och roddare att vistas i det förorenade vattnet. I vattnet finns bland annat många bakterier från mänsklig avföring och höga risker för infektion.

Många reagerade på det smutsiga vattnet under OS 2016.

Cozumel - Mexico

Ön Cozumel i Mexico är en riktig paradisö med vita stränder och klart vatten som lockar dykare. Men ön är inte längre oupptäckt och många väljer att resa till Cozumel via kryssningsfartyg. När det konstant är aktivitet från kryssningsfartygen vid ön värms det omgivande vattnet upp såpass mycket att det skadar korallreven. Förutom detta skadas ön och dess stränder av föroreningar och exploatering.

Kryssningar må vara mysiga, men för många fartyg kan skada korallreven.

Outer Banks - USA

Vid området Outer banks i North Carolina har man länge förutspått en höjd vattennivå, och nu har det hänt. Både stormar och mänsklig utveckling är boven i dramat och stranden har blivit nära 0.8 kilometer kortare på 150 år. I vanliga fall sker en naturlig process på stranden där sand flyttas av vågor och vind. Men sedan människan kom till platsen har bebyggelse varit i vägen för denna process. Vem vet, kanske försvinner stranden helt om det inte blir bättre?

Stranden blir kortare och kortare vid Outer banks.

LÄS OCKSÅ

”Vår civilisation är redan död”

Publisert:

LÄS VIDARE

155 tips till populära Phuket

ÄMNEN I ARTIKELN

Turism

Resor

Stränder

Indonesien

Bahamas

Thailand

Ecuador

MER OM RESA

Här är platserna du bör undvika 2020

Paradisön Boracay öppnas åter för turister

Undvik överturism – och åk hit istället

Thailand får två nya flygplatser

Rökförbud införs på italienska stranden

Turisterna flockas i Cornwall - på grund av tv-serien

Här är årets bästa strandresemål

Populära stranden på Teneriffa är full av plast

Här är världens minst besökta länder

Allt fler svenskar vill ta sig till paradislandet

Grekland larmar om massturism: ”Vi klarar inte fler turister”

Paradisön förbjuder solskyddskrämer

Vackra paradisöar runt jorden – här är 12 tips

Världens 20 bästa platser – om läsarna får välja

Svenskarnas favoritresmål förbjuder all form av engångsplast

7 öar som turisterna inte överbefolkat

Paradislandet utsett till världens bästa dykdestination

Svenska turister valde andra resmål än Spanien i sommar

Här är strandparadiset mitt i barriärrevet

Tipsen: därför ska du besöka Afrikas minsta land

10 mest instagramvänliga stränderna i vinter

Här har turismen mött bakslag i Europa

Sju spännande resmål med underturism

Här är ön som kan ta över topplistorna