Checka in – i en kärnvapenbunker!

I Schweiz finns första nollstjärniga hotellet

Här är hotellet du inte hittar på vanliga bokningssajter.

Null Stern Hotel är världens första – nollstjärniga.

Anledning: det är inrymt i en kärnvapenbunker.

Schweiz är inte känt som något lågprisland. Men i den lilla staden Sevelen, en timmes resa västerut från Zürich, kan du snart bo riktigt billigt. Eller vad sägs om ett hotellrum för bara 90 kronor.

Null Stern Hotel är precis vad det heter – ett nollstjärnigt hotell, enligt egen utsago världens första. Det är heller inte inrymt i en vanlig byggnad utan i en bunker under jord.

Bakom det udda hotellprojektet står konstnärstvillingarna Frank och Patrik Riklin.

– Med konsten som vapen har vi skapat ett lågbudgethotell med charm, där gästernas individuella önskemål tillgodoses, säger de enligt nyhetsbyrån AP.

Rymmer 14 gäster

Ett av kraven för att tvillingarna skulle få genomföra projektet var att bunkern kan återställas för militär användning inom 24 timmar, något som schweizisk lag kräver.

För att komma till Null Stern hotel tar man trapporna ner från gallergrinden med den oansenliga skylten till den bastanta dörren. Är den olåst så är hotellet öppet. Är den låst övar sannolikt schweiziska armén där inne för tillfället.

Väl inne möter två sovsalar som rymmer totalt 14 gäster samt en gemensam ”lobby” där gästerna kan umgås. Även toa och dusch är gemensamma. Inga fönster finns av naturliga skäl, men en kamera sänder bilder uppifrån verkligheten ovan jord.

Sängarna lottas ut

Schweiziska radions utsände har redan provbott i bunkern. Han repporterar om en hotellnatt utöver det vanliga:

* Hela bunkerna mörkläggs vid en bestämd tidpunkt. För att bestämma den får varje gäst ange hur många timmars sömn han eller hon behöver. Sedan räknas snittiden bakåt från kl 07, som är gemensam väckningstid på morgonen.

* Sängarna lottas ut bland gästerna enligt chokladhjulsprincipen. På ett gammalt cykelhjul fästs namen på alla gästerna, sedan får man snurra fram vilken säng man får.

Än är dock inte hotellet öppet för allmänheten. Men får bröderna bara in tillräckligt med bokningar kan vem som helst checka in i kärnvapenbunkern.

Läs mer på http://www.nullsternhotel.ch

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN