På jakt efter svunna tider i Peking – med cykeltaxi

RESA

Upplev gamla kvarteren innan det är för sent

1 av 3 | Foto: UTE OCH CYKLAR Chauffören Dong tar med Aftonbladets reporter på en historisk färd.

Det gamla PEKING kämpar för sin existens.

Passa på att uppleva stadens urgamla kvarter – hutongerna – innan det är för sent.

Aftonbladet Resa har åkt cykeltaxi i de smala gränderna och sett en stad på väg att försvinna.

Vår chaufför Dong trampar vant runt i de små gränderna och kryssar mellan tvättlinor, lekande barn och stora hål i vägen. Vi möter gamla kinesiska gubbar med uniformsjackan knäppt under hakan, och tanter som är ute och rastar hunden.

Med jämna mellanrum pekar Dong på olika hus och utbrister ”teahouse”, ”important person’s house”.

Erstätts av skyskrapor

Vi sitter i en cykelrickshaw i en av Pekings hutonger, de smala gränder som i den gamla stadskärnan utgjorde bostadsområden för de flesta Pekingbor.

Numera finns det inte så många hutonger kvar. I takt med att staden förändras och blir alltmer modern ersätts gränderna och de fina gårdshusen av skyskrapor, hotell och shoppinggallerior.

Dimman ligger tät

Vissa områden har sparats och renoverats, och där kan man fortfarande få uppleva det historiska Peking. Vi har valt Shichahaiområdet, som sträcker sig runt ett pärlband av småsjöar norr om Förbjudna staden.

Den kyliga dimman ligger tät över sjön när vi åker längs med stranden för att undvika en byggarbetsplats. När vi kommer in bland gränderna igen stannar Dong och visar oss en vacker port. Vi kliver av och knackar på.

Från 16 till 3 personer

Dörren öppnas och vi kliver in på en rektangulär gårdsplan. Här inne bor en kinesisk familj, och vi blir mötta av Ping, familjefaderns engelsktalande syster.

– De här husen härstammar ända från Mingdynastin, säger hon och häller upp grönt te i plastmuggar.

Hon berättar att de fyra husen som omger gården har olika funktion och betydelse. I huset som vetter mot öster bodde pojkarna, i det som vetter åt väster bodde flickorna. I norrhuset, som symboliserar vatten, bodde föräldrarna.

– Min farbror köpte det här gårdshuset 1948. Då bodde det 16 personer här, men i dag är de bara tre. Min bror, hans fru och deras barn, säger Ping.

Kommunal toalett

Det är den uråldriga inredningsfilosofin feng shui som styr placeringen och användandet av de olika husen. Av samma anledning finns traditionellt inget badrum eller toalett i gårdshuset, varje hutong har sin kommunala tvättinrättning och toalett.

Det är dags att gå, och när vi kommer ut på gatan igen möts vi av ett gäng försäljare.

– Lolex, you want Lolex, ropar en äldre man till oss och visar upp några dammiga klockor.

Vi avböjer, hoppar ombord i cykeltaxin och fortsätter vår tur längs de vindlande gränderna.

Resguide till Peking!

ARTIKELN HANDLAR OM