Resa

Nakensemester – nya trenden

avKarin Abrahamsson

Flyg, åk på kryssning eller gå på museum – helt näck såklart

1 av 3 | Foto: Foto: AP
klä av dig – gå gratis Ett museum i Wien lockade med gratis entré för nakna besökare. Utställningen – en samling av erotisk 1900-talskonst.

Semestra spritt språngande i Skåne och flyg utan en tråd.

Nu avslöjas den nakna sanningen – en trend som går in på bara skinnet.

– Nakenhet är alltid spännande och intressant, säger Jan O Jansson, alias ”Naken-Janne”.

I luften, på marken, eller på jobbet. I Europa och Sverige råder nakenfeber. Plagg efter plagg åker av, för välgörande ändamål, i feminismens namn och av naturliga nudistskäl. Jan O Jansson, 57, alias Naken-Janne, tycker att trenden är tydlig.

– Det har blivit allt populärare att vara naken den senaste tiden. För mig är det en enorm frihet. Jag känner mig instängd med kläder, säger han.

Nakenhotell i Skåne

Många företag fattar att folk vill näcka, och hänger därför på och knäpper upp. I sommar slår Skandinaviens första bed & breakfast för naturister upp portarna. I ett gammalt stall i skånska Skurup ska gästerna få rum, frukost och mycket naket.

– Vi har fått enorm respons. Det är absolut en nakentrend i Sverige just nu, säger Steffen Brummer Pind som tillsammans med hustrun ska driva Hylteberga gård. Paret är själva naturister.

Är bar ombord på flyget ett krav? Satsa då på nakentur med tyska flygbolaget Ossiurlaub.

Piloten är påklädd

Incheckningen sker påklädd, men sedan kastas kläderna. Varje nakenflygare får en dyna att sitta på och heta drycker är förbjudna på planet. Att få en glimt av en naken kapten är dock omöjligt – personalen är fullt påklädd. Enligt tyska nättidningen Spiegel on line är det redan en succé.

Att göra karriär utan kläder, då? Jodå, det går det med.

– Jag hörde om en holländsk arbetsplats där ett gäng säljare arbetade nakna. Bara kunderna förstår och inte vänder dem ryggen går det nog bra, säger Jan O Jansson.

Den feministiska föreningen Bara bröst, som badar topless på Sveriges badhus, vinner mark och i sjuttio länder världen över pågår nu ett jättelikt nakentramp på cykel – för att rädda klimatet.

Hud drar åt sig blickarna och funkar därför som ett politiskt vapen. Men för Naken-Janne handlar det inte om att väcka uppmärksamhet.

– Man ska tänka på att det alltid är en fördel att vara naken. Spiller man blåbärssoppa så förstör man inte kläderna, säger han.