Bangkok på två hjul

Av: Annika Goldhammer

Publicerad:
Uppdaterad:

– det är faktiskt

1 av 5 | Foto: STEFAN MATTSSON
Full rulle Under vår cykeltur åker vi bland annat förbi vackra tempel, marknader och bananträd.

Se Bangkok från cykelsadeln? Det låter som en nära döden-upplevelse.

Men det finns delar av metropolen som är som gjorda för två hjul.

Vi tog cykeln till Koh Kret, Bangkoks närmsta ö.

Tidig morgon och tät Bangkoktrafik. Tutande bilar, tuktuks som trixar sig emellan och businessthailändare på moped trängs på gatorna.

En knapp halvtimmes bilresa norrut har trafiken lättat. Vi närmar oss Koh Kret, en liten ö i utkanten av Bangkok och en populär helgdestination för Bangkokbor som tröttnat på storstadshetsen.

Mr Noom, en atletisk och glad thailändare, ska visa oss vägen dit. På hans röda pikétröja står det ”Spice Roads”, en researrangör som vill visa nya sidor av Bangkok – från cykelsadeln.

Fläktar skönt

Vädret är det bästa för en dag på cykel. Solen gömmer sig bakom några moln och det fläktar skönt när vi trampar iväg på varsin mountainbike, ut på en lugn landsväg. Jag tar rygg på Mr Noom. Efter oss trampar fotograf Stefan och tre tyska cykelentusiaster.

– Jag har precis köpt en cykel här, säger Andreas Miege, Bangkokbo sedan ett par år. Bangkok är ingen cykelstad, men vill man så kan man hitta fina cykelvägar.

Wake up-pills på träden

Vi kör förbi ett vackert tempel med några loja hundar utanför och fortsätter in på en smalare väg med tätare vegetation.

– Ser ni papayan på träden? hojtar Mr Noom och pekar på ett grönt träd.

– Här framme har ni bananträd – och på andra sidan mango.

Helt plötsligt har Mr Noom hoppat av cykeln och försvunnit upp i ett träd vid sidan av vägen.

– Här, smaka, säger han och sträcker fram små gröna, hårda bär.

– De innehåller jättemycket c-vitamin. Jag kallar dem wake up-pills.

Mitt i vardagen

De smakar beskt, som omogna körsbär. Men det är kanske precis vad min jetlaggade kropp behöver, tänker jag och knaprar i mig ytterligare ett innan vi trampar vidare.

Det finns hur mycket som helst att titta på längs vägen, saker som man aldrig kommer i närheten av under en taxiresa genom Bangkok.

Vi passerar byar med enkla hus på pålar i vattnet och får en skymt av det thailändska vardagslivet. Fortsätter genom en myllrig matmarknad, kryssar oss förbi limefrukter, nudlar och ett stort grishuvud hos kötthandlaren. Vidare genom en trång gränd och duckar under en tvättlina innan vi styr ut på landsvägen igen.

Mitt i engelskalektionen

Plötsligt hörs ett sorl av barnröster när vi närmar oss en skola. Vi kliver av cyklarna och kikar nyfiket in i ett av klassrummen – och möts av lika nyfikna blickar av barn i skoluniform.

– Helloooo!

Passande nog kommer vi mitt i engelskalektionen.

– What’s your name?

– Where you from?

– Can you sing a song?

Över floden

Efter en välbehövlig fruktstund, med söt och saftig ananas, läskande vattenmelon och söta minibananer, korsar vi floden Chao Phraya för att komma över till ön Koh Kret. Vi baxar ombord cyklarna på en enkel flodbåt och hinner dricka några stora klunkar vatten innan det är dags att grensla cykeln igen.

Nu är vi verkligen på landet, det enda ljudet som hörs är det av snurrande ekrar.

Här finns inga bilar, bara vägar breda nog för två cyklar i bredd.

– Här är de flesta invånarna moner, ett folkslag från Burma, berättar Mr Noom. De har gjort sig kända för sin keramik som görs av lera från ön.

Sött och starkt

Längs vägen passerar vi öppna keramikverkstäder med krukor och sirligt dekorerade prydnadsföremål på tork.

När vi närmar oss en liten matmarknad vid vattnet är det dags att bromsa igen.

– Det här måste alla som kommer hit prova, det är en specialitet för ön, säger Mr Noom samtidigt som en kvinna bakom ett berg av friterade färgglada blommor och blad fyller en skål.

Vi sticker varsitt par pinnar i skålen och himlar med ögonen. Det är krispigt, sött, aningen starkt och överraskande gott.

Godaste kaffet någonsin

Jämte en stor stekpanna på gatan sitter en krum gumma och steker kokoskakor, som färgats ljust lila av torkade blommor. De är ljumna, krispiga på utsidan, söta och sega inuti.

Godare än godis.

Men väldigt törstframkallande. För 20 baht, cirka 3 kronor, släcker vi den med varsin keramikbägare fylld med is, starkt kaffe och kondenserad mjölk.

Just där och då, känns det som det godaste kaffet som någonsin gjorts.

”Helt suveränt”

På med hjälmarna, upp på sadeln och iväg igen.Skönt trötta sammanfattar vi dagen över en thailändsk lunch en stund senare.

– Den bästa utflykt jag har gjort i Thailand, säger fotograf Stefan.

– Helt suveränt. Jag skulle gärna göra om det, fast med en längre tur, säger Hannes Schuller.

Jag konstaterar att det är säkrare att cykla på Koh Kret än att åka tuktuk i Bangkok. Dessutom är det kul, lärorikt och, faktiskt, rätt avslappnande.

Helt klart en upplevelse värd fem plus.

Ladda ner resguider!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN