USA-resenärer måste registrera sig på nätet

RESA

Ska redovisa kriminellt förflutet, droghistoria och hälsa – före avresa

Svenskar som reser till USA måste snart registrera sig på nätet minst tre dygn före avresan till USA.

Amerikanska myndigheter kräver då uppgifter bland annat om resenärens mentala och fysiska hälsa, kriminella belastning, droghistoria och andra mer eller mindre känsliga data.

De nya reglerna, Esta (Electronic system for travel authority), har tagits fram av terrorbekämpnings- departementet Homeland Security och syftar till att spåra så kallade högriskpassagerare.

USA pekar bland annat på ”skobombaren” Richard Reid som reste utan visum, och Zacarias Moussaoui, som dömdes för sin roll i terrorattacken i New York 2001. Turister med USA-biljett som inte lämnat uppgifterna senast tre dygn före resan och fått ett godkännande från anti-terrormyndigheten släpps inte ombord.

Samma uppgifter

Redan nu kan resenärer frivilligt fylla i det elektroniska formuläret minst tre dygn före avresan. Från den 12 januari 2009 blir det obligatoriskt för alla medborgare från 27 länder, däribland Sverige, som USA inte har visumkrav för.

Uppgifterna, som ska fyllas i på en särskild Esta-webbsajt, är desamma som flygresenärer till USA redan nu måste fylla i ombord på planet, och den häftiga kritiken från visst europeiskt håll har i vissa läger bemötts med förvåning.

För diplomaterna i Bryssel är det dock viktigt att alla USA:s säkerhetsåtgärder gäller hela EU. USA kräver inte visum för medborgare från 15 EU-länder. Folk från elva av de tolv före detta kommuniststaterna i öst och från Grekland (på grund av Cypernkonflikten) måste däremot söka visum inför USA-resor.

Förhandlingsbyte

Nesan för en slovakisk eller polsk affärsresenär att behöva köa med resenärer från allsköns icke-europeiska länder, medan franska och brittiska kollegor slinker förbi i flygplatsens gräddfil, har gjort slopandet av visumtvånget till ett attraktivt förhandlingsbyte.

USA har till exempel med löften om att snart slopa visumkravet utverkat avtal med Tjeckien, Estland och Litauen om få ha beväpnade flygvakter på alla plan till USA, och att de tre länderna ska överföra mer data till amerikanska anti-terrormyndigheter än vad Bryssels avtal med USA tillåter.

EU-kommissionen hotade senast i förra veckan att föreslå visum för alla amerikanska diplomater, om inte USA lyfter visumkravet för alla EU-länder.

Läs mer på Esta-webbsajten (på engelska)

Aftonbladet/TT