Dinners vägens krogkung

RESA

Svenska vägkrogar har haft dåligt rykte i årtionden. Tre stora kedjor – en svensk, en belgisk och en amerikansk dominerar längs semesterstråken. Vi lät giganterna på vägmat gå en match mot varandra – och minsta jätten blev störst på vägen...

Hur smakar egentligen vägkrogsmaten? Resas testgrupp har ätit sig genom landet: Lukas, 26: hungrig, Maria, 16: matglad, Sofia, 15: kräsen, Johanna, 26: vegetarian.

Dinners – vällagat och fräscht

Var: Ekolskrog, E 18, strax norr om Bålsta.

Vad: Svenskägt familjeföretag med åtta restauranger: Skellefteå, Gävle, Surahammar, Bålsta, Tranås, Götene, Ödeshög och Ronneby.

Meny

Kreativ meny på griffeltavla. Många rätter att välja på, både lättare och rejäl à la carte för riktigt hungriga. Vegetariska alternativ och barnmeny. Innehållsförteckning för att hjälpa allergiker saknas.

Mat

Vällagat och nylagat. Cross-overkök med skickligt komponerade rätter som mangoglaserad kotlettrad med klyftpotatis. Normalstora portioner. Vegetarisk buffé och ett dignande bord med allt ifrån jättemuffins till blåbärspaj med vaniljsås. Färskpressad juice, olika sorters dricka och en komplett kaffemeny.

Miljö

Ljust och inbjudande. Stora fönster och luftig inredning. Smulor på borden men rent och fräscht kring matserveringen. Vacker uppläggning av bullar, kakor, drickor, frukt och sallad. Matglad miljö med känsla för detaljer. Här äter man i lugn och ro. Rena toaletter med många speglar.

Service

Snabb och trevlig. Cirka tre minuters väntetid på maten. Inga problem med specialbeställningar som exempelvis glutenfri barnmat. Eftersom inget på barnmenyn var glutenfritt gick det bra att välja en glutenfri barnportion från den ordinarie menyn och betala halva priset.

Prisnivå

À la carterätterna i dyraste laget. Dagens rätt kostar 59 kr. I priset ingår dricka, sallad, bröd och kaffe. Barnens kostar 39 med dricka. À la carte kostar 65–95 kr och en kopp kaffe 13 kr. Jättemuffins och enorma tårtbitar kostar 16 kronor och ett stort glas färskpressad juice får man för 20 kr.

Summa:

19

plus

Carestel – ett bottennapp

Var: Sillekrog väst, E4, strax norr om Nyköping.

Vad: Carestel är en belgisk hotell-och restaurangkedja som köpt Rasta och Route 66-krogarna i Sverige. Bygger om till Carestel på 23 ställen.

Meny

Fantasilös meny med typiska vägkrogsrätter på bilder utspridda i restaurangen. Vissa bilder hade förväxlats. Svårt att få överblick över vad som finns att välja på. Två vegetariska alternativ och barnmeny. Inga lättare rätter förutom inplastade smörgåsar. Ingen innehållsförteckning för att underlätta för allergiker.

Mat

Ojämn kvalitet. Bearnaisesåsen var kall och biffen för 99 kr pytteliten. Halv kyckling med pommes frites var däremot mycket mat. Men den uppvärmda färdiggrillade kycklingen var torr. Bara fet färdiglagad mat, helt utan finess. Delicatobitar och två sorters gråskiftande chokladkakor på kakbordet.

Miljö

Nybyggt och fräscht. Inrett i sval funkisstil i ljusa färger, men utan detaljer och omtanke. Smulor på borden och mat på golvet, men det är lugnt och tyst i restaurangen. Toaletterna är rena och fina.

Service

Gästerna får en liten dosa när de beställer. Dosan piper när maten är klar efter drygt tio minuter. Personalen är uppenbarligen nyanställd, men borde de ändå inte veta vad glutenallergi är och att bearnaisesås ska vara varm? Några specialbeställningar går inte att göra.

Prisnivå

Dagens kostar 65 kr. I priset ingår sallad, bröd och kaffe. Barnens meny kostar 35, pasta 71–85 kr och à la carte-menyn 68–99 kr. Kaffe ingår inte, kostar 16 kr extra. Med tanke på att portionerna är så små och salladsbordet så sorgligt är priset högt.

Summa:

8

plus

McDonalds – billigt men trist

Var: E 4, Moraberg.

Vad: Amerikansk hamburgerkedja, grundad 1955. Öppnade i Sverige 1973 – i dag finns det 122 McDrive längs svenska vägar.

Meny

Menyn har varit densamma i många år.Tyvärr är den minst sagt fantasilös. Ett vegetariskt alternativ och barnmeny. Plus för innehållsförteckning – underlättar för allergiker. Kaffemeny och flera efterrätter.

Mat

Hamburgare och pommes frites. Caesar-sallad och friterad kyckling. Smakar alltid likadant – tråkigt om man vill bli överraskad. Nylagat för det mesta, men ibland har maten legat i värmeskåpet för länge.

Miljö

Varma färger och krukväxter skapar hemtrevnad., trots trängsel, oväsen och skräp på borden. Toaletten ostädad.

Service

Snabb och trevlig. Specialbeställningar går att göra, om de sker med överdriven tydlighet. Specialmat för allergiker finns.

Prisnivå

Billigt. Mättnadskänsla för en femtiolapp. Big Mac-menyn kostar 42 kr, barnens 29, en sallad 39 och en kopp kaffe 10–15 kr beroende på storlek.

Summa:

15

plus